10 Şubat 2012 Cuma

Dünden Bugüne Cliff Thorburn

Tam adı Clifford Charles Devlin Thorburn; Kanadalı oyuncu 1948 yılında dünyaya geldi.

John Virgo, Thorburn, Tabb ve Jimmy

16 Ocak günü dünyaya merhaba diyen Thorburn'un, kariyer hanesinde bir Dünya Şampiyonluğu bulunuyor.Uk sınırları dışından bu unvana sahip olmayı başarmış üç oyuncudan biri olan Kanadalı, bu turnuvada ki ilk maksimum seriyi de gerçekleştiren oyuncu.

Yavaş ancak sağlam oyunuyla "The Grinder","Öğütücü" lakabını alan kariyerine kendi topraklarında başladı.Kanada'da John Spencer ile karşılaşıp onun tavsiyesi üzerine UK'e giden The Grinder 1977 yılında ilk Dünya Şampiyonası finalini gördü.

Oyuncu kariyerinin en üst noktasına 1980 yılında ulaştı.Alex Higgins ile karşılaştığı Dünya Şampiyonası finalinde 18-16 ile kupanın sahibi olan oyuncu sıralama iki numaraya sıçardı.Bir sonraki sezon birinciliği de kapan Thorburn başarılarının ardından Order of Canada unvanına layık görüldü.

83 yılında Dünya Şampiyonasında'ki ilk maksimuma giden oyuncunun rakibi Terry Griffiths'di.Kanadalı'nın yakın arkadaşı olan Bill Werbeniuk yan masada ki maçını bırakarak 147'yi izlemek istediğini söyledi.Gece 2:30'a kadar süren çeyrek final maçının yorgunluğu ve yarı final sırasında eşinin düşük yapmasının moralsizliği üst üste gelince oyuncu finalde yeni yıldız Steve Davis'e ağır bir şekilde 18-6 kaybetti.

Snooker en prestijli davet turnuvası Masters'da üç kez şampiyonluk yakalayan oyuncu, Ray Reardon, Doug Mountjoy ve Jimmy White'ı bu finallerde geride bıraktı.Üst üste iki kez şampiyon olduğu 85, 86 yıllarıyla beraber de Masters'da unvanını koruyan ilk oyuncu olmayı başardı.

84 yılından sonra biraz duraksayan ancak kısa sürede toparlanan Thorburn bir süre sıralama zaferi kazanamasa da bir çok davet turnuvasında başarıya imza attı. 85/86 sezonunun açılış turnuvası olan Goya Matchroom Trophy'de şampiyonluğa koşan oyuncu finalde Jimmy'e karşı 7-0 geriye düşmesine rağmen maçı 10-12 kazandı.

Dünya Şampiyonasına son kez katıldığı 94 yılında, ilk turda Nigel Bond ile karşılaştı. 9-2 geriden gelerek 9-9'u bulan Kanadalı maçı 10-9 kaybetti.

Terry Griffiths ile 83 yılında gerçekleştirdiği maçın şerefine Michael Myers tarafından resmedilen tablo için 2006 yılında Sheffield'a geldi ve 2010 yılında Snooker Legends Tour'a katılmak için yeniden UK'e döndü.Kariyerinde bir çok parıltılı dönem geçiren oyuncunun sönük anları da oldu.

Maenajeri Darryl McKerrow 80'lerin ortasında bir av kazasında hayatını kaybetti.1988 yılında bağımlılık maddesi kullandığı tespit edilince 10 bin £ para cezası ve iki sıralama turnuvasından men cezası aldı.

İki çocuk sahibi Kanadalı kariyeri boyunca 2.5 milyon Kanada Doları kazanmayı başardı.

Şunlara da bakabilirsin

Dünden Bugüne "Terry Griffiths"
Dünden Bugüne Ray Reardon
Dünden Bugüne John Spencer!
"The Cat" Tony Meo

Kaynaklar
http://en.wikipedia.org/wiki/Cliff_Thorburn
http://www.thestar.co.uk/news/artist_puts_a_perfect_frame_on_the_map_1_267992

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder