4 Mart 2010 Perşembe

Dünden Bugüne Ray Reardon

Gallerli oyuncu Ray Reardon 1932 yılında dünyaya geldi.Profesyonel kariyerini 1967-1992 yıllarında sürdüren oyuncu 6 dünya şampiyonluğu zaferi kazanarak Stephen Hendry'den sonra en çok dünya şampiyonluğu bulunan oyuncular listesinde Steve Davis ile beraber 2. sırada yer alıyor.



Kariyerinde ki başarıları ise şöyle:Dünya Şampiyonluğu 1970, 1973, 1974, 1975, 1976, 1978, Masters Şampiyonluğu 1976, Pot Black Şampiyonluğu 1969, 1979, World Cup Takım Şampiyonluğu 1979, 1980.

Ray Reardon, Alex Higgins ve John Spencer snookera altın çağını yaşatan ilk isimler oldular.Reardon hayatının bir kısmını madenlerde çalışarak geçirdi.Ancak genç çocuk snookera olan ilgisini sürekli korudu.1949 yılında News of the World Amatör şampiyonluğunu kazandı.Bu sonrasında gelecek olan altı Galler Amatör şampiyoluğunun bir nevi habercisi olmuştu.
1950'lerin ortasında maden ocağının kapanmasıyla beraber ailecek Stoke-on-Trent'e yerleştiler.Ardından Ray Reardon polis memuru olarak hayatına devam etti.Ancak 1967'de o artık bir profesyonel snooker oyuncusuydu.Aslında bu snookerın tam da büyük bir düşüşe geçtiği zamanlara denk geliyordu.Antremanlara ve çalışmalarında devam eden Gallerli oyuncu 1970 yılında devamı gelecek olan dünya şampiyonluklarının ilkini kazanmıştı.Ayrıca bir diğer dikkat çeken yönü ise uzun mesafede başarılı şutları, taktik oyunu ve yanında oyuna getirdiği eğlence anlayışıydı.

Ray Reardon, Alex Higgins ve John Spencer üçlüsünün bulunduğu zamanda snookerın televizyon yayını ve gelirleri de artış göstermeye başlamıştı.Ayrıca Reardon The Crucible'da şampiyonluk kazanan ikinci oyuncu ünvanını da 1978 yılında yaşadığı şampiyonlukla snooker tarihine yazdırdı.

1957 yılında çalıştığı madende meydana gelen kazada 3 saat boyunca göçük altında kalan Reardon bu olaydan sonra polis memuru olmaya ikna olmuştu ancak bundan dolayıda oyununu bir süreliğine aksatmıştı.Ta ki 1964 yılında İngiliz Amatör şampiyonluğunu kazanana kadar.

Ray Reardon kariyerinde ki son finalini 1985 yılında düzenlenen İkili Dünya şampiyonasında oyun eşi Tony Jones ile birlikte gördü.Aynı yıl içerisinde kraliyet tarafından MBE ünvanına layık görüldü.

Gözlerinden yaşadığı problem nedeniyle 1992 yılında oyundan emekliliğini veren Reardon oyunla olan alakasını kesmedi ve Ronnie O'Sullivan'ın akıl hocalığını yaptı.Reardon'ın Rocket'e verdiği psikolojik ve taktiksel ipuçları Ronnie O'Sullivan'a kariyerinin ikinci dünya şampiyonluğu olan 2004 yılında çokca yardımcı oldu.Reardon "This is your life" isimli televizyon belgeseline de konu ve konuk oldu.

Reardon şu anda Churston Golf Club'ın başkanlığını ve aynı zamanda WPBSA'in koçluk başkanlığını yapıyor.

Eurosport'tan çeviridir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder