25 Şubat 2010 Perşembe

Dünden Bugüne John Spencer!


1935 yılında İngiltere'de doğan İngiliz oyuncu John Spencer profesyonel kariyerini 1968-1991 yılları arasında devam ettirdi.1977-1978 sezonunuda kariyerinin en yüksek sıralaması olan ikinciliğe yükseldi.
1969,1971 ve 1977 yıllarında elde ettiği 3 dünya şampiyonası zaferi bulunmakta.Bunun yanında 1970,1971,1976 yıllarında Pot Black zaferleri,Norwich Union Open'da 1973, 1974 yıllarında kazanılan iki şampiyonluk,1975 yılında Masters zaferi,1978 yılında Irish Masters zaferi ve 1981 yılında kazanılan World Cup takımında yer alarak kariyerine bu başarıyı da ekledi.

John Spencer snooker oynamaya taşınabilir bir masada başladı.Çok verimli olmasada iyi bir vuruş yeteneği geliştirdi.Yaşı ilerledikçe oyununu da ilerleten Spencer 15 yaşında geldiğinde 115'lik bir seriye imza attı.
Ancak biraz şanssız olmalı ki bir kaç sene sonra snooker bir düşüş içerisine geçti ve Spencer 10 yıl süren kariyerine nokta koydu.Ta ki bir arkdaşıyla yerel bir klüpte tekrar maç yapana kadar.
14 maç üst üste kazanarak İngiliz Amatör Şampiyonasında büyük bir başarı gösteren Spencer iki yıl üst üste finale ulaştıktan sonra 1966 yılında bu turnuva da zafere ulaştı.
1968 yılında profesyonel olan oyuncu ilk dünya şampiyonası deneyiminden tam bir yıl sonra bu turnuvada zafere ulaştı.
Ray Reardon, Alex Higgins, Steve Davis, Stephen Hendry, Mark Williams, Ronnie O'Sullivan ve John Higgins birden çok kez Dünya Şampiyonluğu yaşayan ve John Spencer'la maç yapmış olan oyuncuların arasında yer almaktadır.
Ray Reardon'un damgasını vurduğu 70'li yıllarda John Spencer kaliteli oyunuyla kendisine rakip olmuş ve Gallerli Reardon'un üst üste aldığı Dünya Şampiyonlukları arasına kendi zaferlerini eklemiştir.

Spencer 23 yıllık profesyonel kariyeri boyunca bu spora bir çok katkıda bulunmuştur.Alex Higgins,Ray Reardon,John Spencer Britanya'da snooker'ın yaygınlaşmasında büyük katkıları olan oyunculardır.Özellikle bu oyuncuların oyuna kattığı rekabet,dostluk,yetenek ve eğlence bunun en önemli etkenlerinden bazılarıdır.

Kariyerinin en iyi noktasını 1969 ve 1971 yıllarında kazandığı dünya şampiyonlukları sırasında yaşadı.Ayrıca John Spencer The Crucible'da şampiyonluk yaşayan ilk oyuncudur.O sezon ise turnuvanın favorisi olan Ray Reardon'u çeyrek finalde önceki Dünya Şampiyonlarından John Pulman'ı yarı finalde, Cliff Thorburn'u ise finalde devirerek zafere ulaşmıştır.
İki parçalı ıstaka ile ilk dünya şampiyonluğuna ulaşan oyuncu da yine kendisidir.

Kariyerinin en kötü anı ise 1984-1985 yıllarında farkedilen göz hastalığı zamanı olmuştur.Yaşadığı çift görme problemi oyunu için kendisine büyük bir sorun teşkil etmiştir.Myasthenia gravis isimli hastalıktan ötürü izleyenlere hayranlık veren kariyerinde ilk kez ilk 16 dışında kalmıştır.



1985 yılında Bolton'da Spencer'in Yeri isimli bir snooker klübü açtı.2003 yılında mide kanseri teşhisi konduktan sonra hastalığa karşı büyük bir mücadele vererek masa dışında da insanlara ilham kaynağı oldu.2005 yılında ise bir paraşütle atlama kulübüne katıldı.Spencer kanserle olan savaşını 11 Temmuz 2006 günü kasabası Radcliffe'de bulunan bir huzurevinde kaybetti ve 70 yaşında hayata gözlerini yumdu.

Eurosport.com'dan alıntılar yapılmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder