4 Şubat 2010 Perşembe

Dünden Bugüne "Terry Griffiths"



Eurosport.com'dan çevirip sizlerle paylaşmak istedim.

Geçmişin efsane isimlerinden Terry Griffiths'i biraz tanıyalım.

Ülke:Galler(D.Yeri: Llanelli)
Yaş:62 (16/10/1947)
Profesyonel Kariyeri:1978-1997
Sıralamada ki en yüksek yeri: 3 (1981/1982)

Turnuva zaferleri:Dünya Şampiyonluğu 1979; UK Championship Şampiyonluğu 1982; Masters Şampiyonluğu 1980; Irish Masters Şampiyonluğu 1980, 1981, 1982; Pot Black Şampiyonluğu 1984; World Cup Takımlar Kazananı, 1979, 1980; Welsh Amatör Şampiyonu 1975; English Amatör Şampiyonu 1977, 1978.

Geçmiş kariyeri:
Terry Griffitsh eğlenceli ve uzun bir amatör oyunculuk dönemi geçirdi.Daha ilk kez katıldığı Galler Amatör Şampiyonasını ilk seferde kazanmayı başardı.Ardından İngiliz Amatör Şampiyonlukları yaşayarak 1978 yılında profesyonel kariyerine başladı.

Terry Griffiths oyunda ki yeteneğini ve neler yapabileceğini yavaş yavaş göstermeye başlamıştı.Çıktığı ilk profesyonel maçında rakibi Rex Williams'a karşı 8-1'lik üstünlük sağladığı maçta 9-8 ile kaybetti.



Yaklaşık 12 ay sonrasında işinden ayrılan oyuncu(Posta memurluğu yapıyordu.) için artık tüm dikkatini ve zamanını snookera ayırma şansı doğmuştu.Katıldığı ikinci profesyonel turnuvasında çok iyi bir performans göstererek Dünya Şampiyonluğunu elde ederken adını da snooker tarihi kitaplarına yazdırıyordu.

Başarılarından sonra Griffiths'in Galler takımında yerini alması bir tesadüf değildi.Ray Reardon,Terry Griffiths ve Doug Mountjoy'dan oluşan takım finalde İngiltere'yi 11-3 ile geçerek Dünya Takımlar Şampiyonu olmuştu.

Çaylaklığı tamamen atlatmış olan Terry Griffiths yükseldiği UK Championship finalinde rakibi John Virgo'ya 14-13 ile kaybederek zaferi daha sonraya erteledi.Ancak sonrasında art arda gelen Masters ve Irish Masters zaferleri olacaktı.



Irish Masters'ı üç kere kazanarak hat-trick yapan Gallerli oyuncu aynı süreç içerisinde bir de Uk Championship zaferi kazandı.1988 yılında diğer efsanelerden biri olan Steve Davis ikinci Dünya Şampiyonası finalinde karşılaşırken maçı 18-11 ile kaybederek ikinci kez dünya şampiyonu olma şansını kaybetmiş oldu.

Kariyerinin en etkileyici anı ise şüphesiz ki dünya şampiyonluğunu yaşadığı yıl olmuştur.Elemelerde Bernard Bennett ve Jim Meadowcroft'u geçen Gallerli Perrie Mans ve Alex Higgins gibi önemli isimleri geçerek yarı finale yükseldi.Yarı finalde rakibi Eddie Charlton'a karşı 17-16 geriye düşen efsane maçı çevirmesini bildi ve 19-17 ile finalde ki yerini ayırttı.Finalde önceki dünya şampiyonlarından olayn Dennis Taylor ile karşı karşıya geldi ve 24-16 ile zafere ulaşmış oldu.

Kariyerinin en kötü anına göz atacak olursak Dünya Şampiyonluğundan sonra gelen sezona bakabiliriz.Daha ilk kez katıldığı turnuvalarda başarı gösteren Griffiths'den beklenen beklenti çokça yükselmişti.Bunun oyuncu üzerinde yarattığı baskı ile Crucible'de efsane şampiyonlardan Steve Davis'e daha yolun başında 13-10 ile kaybederek turnuvaya veda etti.Ancak kariyerinde ki ilk denemelerinde büyük zaferlere imza atan bir oyuncu olarak efsaneleşti.

1980 Dünya Şampiyonası'ndan elemesiyle birlikte BBC ekibiyle beraber düzenli olarak yorumculuk üzerine vakit ayıran efsane,1987 yılında Terry Griffiths Snooker Klüb'ünü açtı.Şu anda klüğ 2000 yetişkin,800 çocuk üyeyi barındırıyor.

Profesyonel olarak snooker oyunculuğunu bıraktıktan sonra bir çok oyuncuya da koçluk yapan Griffiths, Mark Williams'ın 2000 ve 2003 yıllarında kazandığı Dünya Şampiyonlukları öncesinde kendisine koçluk yaptı.Stephen Hendry,Marco Fu, Mark Allen, Ali Carter, Joe Perry ve Stephen Maguire gibi oyunculara da bir dönem kariyerlerinde rehberlik yaparak başarılar elde etmelerine yardımcı oldu.

Gallerli efsane snooker kariyerinin son maçını 1997 yılında The Crucible'de Mark Williams ile oynadı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder