1 Ocak 2014 Çarşamba

Mine'ye Göre 2013'ün En'leri

Bir yılı daha geride bırakacağız. Snooker camiası da çok hareketli bir yıl geçirdi. İşte 2013'e damgasını vuran isimler ve olaylar.



Yılın En İyi Oyuncuları

Ronnie O'Sullivan: Çoğu snookersever onun dönüşünü bekledi. Kimi snookersever onun olmadığı bir sezonu hiçe sayıp hiç bir turnuvayı izlemedi. Ronnie O'Sullivan Şubat sonunda bir basın toplantısı düzenleyerek World Snooker Championship'e katılacağını açıkladı ve heyecanla herkesi bekletti. 2012-2013 sezonunda bir UKPTC haricinde hiç bir turnuvada oynamadan 2013'te düzenlenen Betfair Dünya Snooker Şampiyonası'nda tur yorgunu oyuncuları eleyerek Dünya Şampiyonu oldu ve Crucible lanetini yenen oyuncular kervanına katıldı. Verdiği uzun ara sırasında neler yaşadığını anlatan "Running" isimli kitabını ekim ayında piyasaya sürdü. Premier League Snooker'ın yerine geçen Champion of Champions turnuvasında 6 Red Championship şampiyonu Mark Davis'i, PTC Grand Final şampiyonu Ding Junhui'yi, China Open şampiyonu Neil Robertson'ı ve son Premier League Snooker şampiyonu Stuart Bingham'ı yenerek "şampiyonlar şampiyonu" oldu. Bu yıl Ronnie O'Sullivan için diriliş yılıydı.

Neil Robertson: 2013 onun için kaybettiği Masters ve PTC Grand Final finalleri nedeniyle iyi başlamasa da yüzü 2013 ortalarına doğru gülmeye başladı. China Open'da Mark Selby'i 10-6 yenerek hem Masters turnuvası finalinin skoruyla (10-6 Selby lehine bitmişti ve şampiyon Selby olmuştu) rövanşı aldı hem üç buçuk yıl sonra bir sıralama turnuvası kazandı hem de dünya sıralamasında 5'ten 2. sıraya yükseldi. Betfair Dünya Snooker Şampiyonası'nda ilk raundda Robert Milkins'e hazırlıksız elense de turnuadaki en yüksek seriyi yaptığı için hem 10.000 poundun hem de Betfair'in özel altın ıstakasının sahip oldu. Wuxi Classic'te Victoria Bulgaristan Açık'ta 4-1'lik skorla yenildiği John Higgins'i 10-7'lik skorla yendi ve Çin'deki 2. zaferini elde etmiş oldu. Yeni sezonda iki hedefi vardı Robertson'ın. Birincisi doğduğu topraklarda yani Avustralya'da Australian Goldfields Open şampiyonu olmaktı. İkincisi ise UK Championship'i kazanıp Triple Crown koleksiyonunu tamamlamaktı. Birinci hedefine çok yaklaşmıştı Robertson ama Australian Goldfields Open finalinde Marco Fu'ya 9-6 yenildi. Bu finalden sonra fazla ortalarda gözükmedi -ta ki UK Championship'e kadar... UK Championship finalinde yine Mark Selby ile karşılaştı Neil Robertson. Finalde Mark Selby'i geriden gelerek 10-7 yenen Neil Robertson, hem kendisini geçen yılki UK Championship turnvasının çeyrek finalinde yenen Mark Selby'den rövanşı aldı, hem Triple Crown koleksiyonunu tamamlayan 8. oyuncu oldu hem de Adalar dışından Triple Crown koleksiyonu tamamlayan ilk oyuncu oldu. Neil Robertson için bu yıl fazlasıyla güzel ve başarılı geçti.

Ding JunhuiBelki de kariyerinde geçirdiği en iyi yılıydı bu. Hatta 2005'ten bile daha iyiydi. Scottish Open turnuvasını kazansa da o da Neil Robertson gibi 2013'e iyi bir başlangıç yapmadı. İlk raundlarda elenerek süren bu süreç, Welsh Open'da bozuldu. Welsh Open'da yarı final görse de karar frame'inde Stuart Bingham'a 6-5 yenildi. Haikou'da düzenlenen World Open'ın çeyrek finalinde John Higgins'in gazabına uğradı. O maçta hiç frame alamadan 5-0 yenildi. Tam böyle giderken PTC Grand Final turnuvası onun dönüm noktası oldu. Bu turnuvada kariyerinin beşinci 147'sini yaparak finale ulaştı. Finalde Neil Robertson'ı geriden gelerek 4-3 yendi ve kariyerindeki 6. sıralama turnuvasını kazandı. China Open'ı es geçerek Betfair  Dünya Snooker Şampiyonası'na hazırlandı. İlk raundun ilk seansında eski İskoç efsane Alan McManus karşısında zorlansa da ikinci seansta 10-5'lik skorla yenmeyi başardı. İkinci raundda da Mark King'i 13-9 skorla yendi ve çeyrek finale kadar ulaştı. Fakat Barry Hawkins'ten yenilmekten kurtulamadı. 15-7'lik skorla turnuvadan elendi ve bir kez daha dünya şampiyonu olma şansını kaybetti. 2013-2014 sezonunun ortalarına doğru Shanghai Masters, Indian Open ve International Championship turnuvalarını art arda kazanarak tarihe geçti ve sıralamada 3. sıraya yükseldi.

Mark Selby: 2011 yılı kadar olmasa da 2013 yılı onun için fena değildi. Açılışı Masters finaliyle yaptı. Masters turnuvasının finalinde son şampiyon Neil Robertson'ı 10-6 yenerek şampiyon oldu ve Masters'ı 3. kez kazanarak Paul Hunter'ın 3 Masters'lık rekoruna yaklaştı. Ayrıca 2012 yılında UK Championship'i kazandığı için aynı sezon içinde art arda Triple Crown kazanma şansına da yaklaştı. China Open'da final görse de Neil Robertson'a Masters finalinin skoruyla, yani 10-6 kaybetti. Betfair Dünya Snooker Şampiyonası'nın favorisi olarak başlasa da (China Open finalinin yorgunluğundan dolayı) ikinci raundda Barry Hawkins'e 13-10 yenildi. Triple Crown koleksiyonunu tamamlayamama baskısından ve gelen ağır eleştirilerden dolayı -ve de hayranlarından Weibo'da özür dileyecek kadar- psikolojik olarak çökmüştü. Yani kısaca tükenmişlik sendromundaydı. Bu yüzden de 2013-2014 sezonunun ilk turnuvası olan Victoria Bulgaristan Açık'a katılmadı. Onun yerine eşi Vikki ile Türkiye'de dinlenmeyi tercih etti. Bu onu dünya sıralamasındaki birincilik koltuğundan etti. Australian Goldfields Open yarı finalinde yine ezeli rakibi Neil Robertson'a 6-3 kaybetti. Ayrıca diğer ezeli rakibi Ronnie O'Sullivan ile 2 kere PTC turnuvalarında kapıştı. Paul Hunter Classic yarı finalinde 4-2 yenilse de Antwerp Open'da bunun rövanşını aldı. Muhteşem geçen bir finalde geriden gelerek 4-3'lük skorla O'Sullivan'ı yendi ve Antwerp Open şampiyonu oldu. UK Championship yarı finalinde ise snooker tarihinin 100. 147'sini gerçekleştirerek tarihe geçti. Finalde yılın başında da karşılaştığı Neil Robertson ile karşılaştı. İlk seansta önde tamamlamasına karşın ikinci seansta Neil Robertson karşısında hezimete uğradı. 16. seansta siyah oyununda kaçırdığı siyah yüzünden konsantrasyonu bozuldu ve ikinci seansı muhteşem oynayan Neil Robertson'a 10-7'lik skorla mağlup oldu. Kapanışı yine Neil Robertson ile oynadığı bir finalle yapan Selby, bu yılı iyisiyle kötüsüyle maceralı geçirdi.

Mark Allen: Bu yıl majör turnuva olarak World Open'ı kazanabilen Mark Allen, asıl oyununu PTC'lerde gösterdi. Mayısta dünya evine giren Allen, Ruhr Open ile Kay Suzanne Memorial Cup'ı kazanarak bu seneyi başarılı geçirdi.

Stephen Maguire: Majör turnuvalarda fena sayılmayan bir performans gösterdi bu yıl. Welsh Open'da Stuart Bingham'ı heyecanlı geçen bir karar frame'inde 9-8 yenerek 6 yıllık aranın ardından bir majör turnuva kazandı. O frame'deki kritik pot sonrası yumruğunu masaya vurmasıyla kendinden söz ettirdi.

Yılın Çıkış Yapan Oyuncuları 

Barry Hawkins: Farklı bir teknikle oynayan Barry Hawkins bu yıl turnuva kazanamasa da kendi adından söz ettirmeyi başardı. Özellikle Betfair Dünya Snooker Şampiyonası'nda Mark Selby ve Ding Junhui gibi favori isimleri ve bu yılın diğer çıkış yapan oyuncusu olan Ricky Walden'ı yenerek adından söz ettirdi. Finalde Ronnie O'Sullivan'la güzel bir maç çıkardı. Durumu bir ara 7-7 yapsa da Ronnie O'Sullivan'dan kurtulamadı ve 18-12'lik skorla mağlup oldu. Buna rağmen Twitter'da Ronnie O'Sullivan'dan çok kendisi konuşuluyordu.

Xiao Guodong: Asya Kapalı Mekan ve Dövüş Sanatları Oyunları'nda altı kırmızılı snooker tekler finalinde İranlı Amir Sarkhosh'u yenerek altın madalya kazandı bu 10 Şubat 1989 doğumlu Çinli. Fakat asıl çıkışını Shanghai Masters'ta Ding Junhui ile final oynayarak yaptı. Final yolunda Stephen Maguire ve Mark Davis gibi çetin ceviz oyuncuları yendi. Diğer ağırtop oyuncuların da elenmesiyle final gördü. Finalde Çin'in snooker üstadı Ding Junhui'ye 10-6 kaybetse de kariyerinin en iyi çıkışını gerçekleştirdi.

Ricky Walden: Betfair Dünya Snooker Şampiyonası ve UK Championship'te yarı final görerek adından bahsettirdi. UK Championship'te özellikle 3 turnuvayı art arda kazanan Ding Junhui'yi bir majör sıralama turnuvasından eleyerek dikkatleri üzerine çekti. Ardından yakın arkadaşı Mark Selby ile oynadığı yarı finalde. Selby tarihin 100. 147'sini yaptıktan sonra Ricky ile beraber fist pump yaptı.

Jack Lisowski: Judd Trump ile oynadığı maçları kazanmasıyla dikkatleri üzerine çekti. China Open'da çeyrek finale kadar ulaşsa da Shaun Murphy karşısında karar frame'inde 5-4 yenildi. Bu başarısı bile Çinli hayranları tarafından oldukça övüldü.

Detchawat Poomjaeng: Betfair Dünya Snooker Şampiyonası'nın bize verdiği hediyelerden biri daha! İlk raunddaki Stephen Maguire maçındaki hareketleriyle ve seyirciyle diyaloglarıyla sempati topladı. Bunun karşılığını ise Snooker Legends turnuvasına davet edilmek oldu. Stephen Hendry'nin kaptanlığı aldığı Rest of The World takımının açıklanan isimlerinden biri oldu.

Yılın Hayal Kırıklığı Yaratan Oyuncuları

Judd Trump: Welsh Open'da iyi oynayıp bir numara olsa da bu uzun sürmedi. Turnuvaları önemsemek yerine şöhretin getirdiği şaşalı yaşamı tercih etti. Kızlardı, lüks arabalardı, partilerdi, gösteriş yapmaktı derken formdan düştü. 2011 ve 2012 yılındaki gibi ballı değildi bu yıl ama ardında güzel bir Trump-O'Sullivan maçı ile Mark Allen ile oynadığı Kay Suzanne Memorial Cup finali bıraktı (bu yıl oynadığı tek final buydu ve onda da Mark Allen 4-1 kazanarak kupayı aldı).

John Higgins: 1975 doğumlular jenerasyonundan Ronnie O'Sullivan bu yıl ne kadar iyiyse John Higgins de bir o kadar da kötüydü. Mark Davis ile kapışmalarında kaybeden tarafı oynadı. O da Judd Trump gibi fazla ballı değildi aslında ama Victoria Bulgaristan Açık yarı finalinde güzel bir Ronnie O'Sullivan-John Higgins maçı izlettirdi ve o eski "O'Sulliggins" kapışmasını O'Sullivan ile tekrar ettirdi. Maçı alan Higgins, finalde Neil Robertson'ı 4-1 yenerek Bulgaristan şampiyonu oldu.

Shaun Murphy: Bu sene iyi başlasa da bu yılki turnuvalarda bir final yüzü bile göremedi. Barry Hearn'ün her yaptığını desteklese de Hearn'ün sistemi en çok ona yaramadı bu yıl.

Graeme Dott: Mark Selby ile oynadığı Masters yarı final maçı ile Peter Ebdon ile oynadığı Dünya Snooker Şampiyonası ilk raund maçı yüzünden bir daha kendine gelemedi.

Yılın Hayal Kırıklığı Yaratan Genç Oyuncuları:

Luca Brecel: Son zamanlarda iyice Judd Trump gibi olduğu için turnuvaları unuttu.

Sean O'Sullivan: Mark J. Williams'ın genç klonuydu.

Yılın En İyi Maçı 

Çok fazla maç var aslında ama gruplandırma yapacağım.

Stratejik bakımdan en iyiler:

2013 Masters Finali: Robertson-Selby
2013 PTC Grand Final Finali: Robertson-Ding
2013 China Open Finali: Selby-Robertson
2013 International Championship Finali: Ding-Fu

Ofansif bakımdan en iyiler:

2013 WSC Yarı Finali: O'Sullivan-Trump
2013 UK Championship Yarı Finali: Robertson-Bingham

Heyecan bakımından en iyiler:

2013 Welsh Open Finali: Maguire-Bingham
2013 PTC Grand Final Yarı Finali: Robertson-Ford
2013 PTC Grand Final Finali: Robertson-Ding
2013 WSC Çeyrek Finali: Trump-Murphy
2013 WSC Yarı Finali: O'Sullivan-Trump
2013 WSC Finali: O'Sullivan-Hawkins
2013 Wuxi Classic Finali: Robertson-Higgins
2013 Antwerp Open Finali: Selby-O'Sullivan
2013 UK Championship Yarı Finali: Selby-Hawkins
2013 UK Championship Finali: Selby-Robertson

En Karmaşık Duygu Anları

Triple Crown'lu Neil Robertson: UK Championship'i de kazanan Neil Robertson, tarihteki üçlü tacı tamamlayan 8. oyuncu oldu ve bu başarıyı Birleşik Krallık ve İrlanda dışında yaşayan ilk oyuncu oldu.


O'Sullivan'ın Dönüşü: Bir PTC etabı harici hiç bir turnuvaya katılmadan Betfair Dünya Snooker Şampiyonası'na katılan Ronnie O'Sullivan, tur yorgunu oyuncuları yenerek dünya şampiyonu oldu ve Crucible lanetini bir süreliğine Crucible Tiyatrosu'ndan kovdu.


Maximum Selby: Mark Selby'nin UK Championship'teki yarı finalde gerçekleştirdiği 147 gerçekten inanılmazdı. Bu 147, snooker tarihinde gerçekleştirilen 100. 147 olarak tarihe geçti.


Siyah Kaçınca: UK Championship finalinin 16. frame'innde durum 52-32 iken Neil Robertson, son kalan kahverengiyi kaçırınca Mark Selby'nin eline hem frame'i alma şansı hem de 8-7'lik skoru eşitleme şansı geçti. Her şey siyaha kadar iyi gitmişken zor pozisyonlu siyahı kaçıran Selby, maçı kazanma şansını kaybetmiş oldu. UK Finalinin kırılma noktasıydı belki de bu kaçan siyah.


Trump'ın Gecikmeli 147'si: Amatörken 147 gerçekleştiren en genç oyuncu ünvanını taşıyan Judd Trump, profesyonel snooker kariyerinde ise gecikmeli de olsa bir 147 yapmayı başarabildi. Antwerp Open'da Mark Selby karşısında bunu başarsa da o maçta Mark Selby'e elenmekten kurtulamadı.


Yılın Kapışması


Yılın kapışmasının adı: "Selbertson". Neil Robertson ile Mark Selby bu yıl 6 maçta karşılaştı; 2 tanesini Selby, 4 tanesini de Robertson aldı. Snookerseverlerin zevkle izlediği maçların kahramanlarıydı.


Yılın Dostluğu

Yine Neil Robertson ile Mark Selby. China Open ile UK Championship finallerinde birbirlerşyle iletişimi snookerseverlerin sempatisini topladı. UK Championship finalindeki kucaklaşma ise bir yılın özeti gibiydi.

Yılın Çığırtkanı 

Masters'taki jenereiklere konu olan "You beauty" ile PTC Grand Final'daki "Yes" çığlıkları ile Neil Robertson.

Saçmalıklar

Barry Hearn'ün değiştirmeye puan bazlı sıralamayı kaldırıp yerine geçirmek istediği para bazlı sistem.

Tartışmalar 

Ronnie O'Sullivan'ın Dünya Snooker Şampiyonası'nda çeyrek finalden sonra yaptığı açıklamalardı. "Para için snooker'a döndüm" demesi kafaları yine karıştırdı.Bazı oyunculardan tepki toplayan O'Sullivan, finalden sonra ise üslubunu yine değiştirdi ve artık küçük çaplı turnuvalarda boy göstereceğini açıkladı.

Arka planda dursa da vuruş süresi uygulaması oyuncular arasında tartışılan bir konu oldu. Genel olarak olumlu düşünceler var bu uygulama için.

Stephen Lee'nin şike soruşturması ise Stephen Lee'nin 12 yıllık müsabakalardan men ile 40.000 euroluk para cezası almasıyla sonuçlandı. Ronnie O'Sullivan'ın Twitter'da Stephen Lee hakkında ileri geri konuşması ise yine tartışmalara neden oldu.


Bir yılın daha sonuna geldik. Snooker Türkiye adına snookerseverlere mutlu yıllar diliyorum. Nice senelere!

Ha bu arada, sizin "en"leriniz nelerdi?

2 yorum:

  1. yazı süper,resmen tüm seneyi kafamda baştan aşağı tekrar canlandırdın eline sağlık mine :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Unuttuklarım da vardı ama ben önplanda olanları yazdım sadece :)

      Sil