25 Kasım 2013 Pazartesi

Şampiyonların Şampiyonu -tabiki de- Ronnie O'Sullivan



Bu sene ilk defa düzenlenen Champion of Champions turnuvasına hem izleyicilerin hem de oyuncuların ilgisi büyüktü. 100.000 pound para ödülü bir yana; Ronnie O'Sullivan yaptığı açıklama da, bu turnuva dahil UK Championship ve German Masters'ın kendisi için çok önemli olduğunu ve Dünya Şampiyonası'na formda girmek istediğini belirtmişti. Ronnie'nin bu sözleri  turnuvadaki beklentileri bir hayli yükseltti.

Champion of Champions turnuvasındaki favoriler sırasıyla, son PTC turnuvasını Ronnie'yi finalde yenerek kazanan Mark Selby, yine aynı turnuvada kariyerinin ilk 147'sini yapan Judd Trump, bu sezonun belki de en formda oyuncusu Ding Junhui, Neil Robertson ve tabiki de Ronnie O'Sullivan'dı.

Turnuvanın ilk turlarında sürpriz bir sonuç çıkmamasına karşın, ilerleyen karşılaşmalarda Trump'ın erken veda etmesi, ilerleyen karşılaşmalar için hayal kırıklığına sebep oldu. Oyunun savunma alanındaki yetersizlikleri ve çok riskli potlara gidişi, Trump için en büyük handikaplardan birinin bu olduğu konuşuluyordu ki son bir kaç senedir bu alanda bir hayli gelişim göstermişti. Özellikle de güvenli vuruş yüzdesindeki önemli artış Trump'ı bir üst seviye oyuncu statüsüne çıkarabilir. Bu turnuvada Trump güvenli oyununu sürdüremedi ve Stuart Bingham'a 2-6'lık skorlarla yenilip turnuvaya veda etti. Trump'ın bu skorla yenilmesi belki de Stuart'ın turnuvada gerçekten de çok formda olmasına bağlayabiliriz. Trump'tan sonra Selby'i de 4-6'lık skorla yendi ve finalde Ronnie ile oynama hakkını kazandı.

Ronnie O'Sullivan, son seneye göre nispeten turnuvalara daha düzenli katılıyor ve bu sezonki genel oyun mantalitesi ''snooker oynamaktan zevk almak''. Bu turnuva başındaki en büyük soru işaretlerinden biri ise, Mark Selby'nin son PTC turnuvasında çok sağlam bir karakter koyarak geriden gelmeyi başarması ve Ronnie'yi yenerek zafere ulaşmasıydı. Ronnie'nin mental sıkıntılar yaşadığı bu dönemde Selby mağlubiyetine nasıl bir reaksiyon vereceği merak konusuydu ki bu turnuvadaki bazı maçlarda pot yüzdesindeki dalgalanmalar en dikkat çekici nokta oldu. Buna karşın Neil Robertson gibi belki de en komple oyunculardan birini eleyerek finale kadar gelmeyi başardı.

Final karşılaşmasında Ronnie ve Stuart'ın çok kolay hata yaptığını ve zaman zaman pot yüzdelerinin düştüğünü gördük ki Ronnie'de maç sonunda yaptığı açıklamada bu konudan bahsetmişti. Maçın sonlarına yaklaşırken iki oyuncu da ''kick'' yaparak müsait masaları birbirlerine hediye ettiler. Çok çekişmeli ve açıkçası hatalardan kaynaklanan serilerin götürdüğü maçı, son iki oyunu zorlanmadan alan Ronnie 10-8'lik skorla şampiyonluğa ulaştı.

Bu turnuvadaki en enteresan olay ise Ronnie'nin maç sonundaki demeçlerinde ilk kez düzenlenen Champion of Champions turnuvasının seyirci ve organizasyon kalitesi olarak çok motive edici ve harika olduğu belirtti ve önümüzdeki senelerde mutlaka tekrardan bu turnuvaya katılacağını da ekledi. Ronnie'nin Snooker'ı ne zaman bırakacağını kendisi dahil kimse kestiremiyor ama önümüzdeki Dünya Şampiyonası çok önemli. Top-16 dışında olan Ronnie, eğer unvanını koruyamazsa başta Dünya Şampiyonası olmak üzere bir çok turnuvaya seri başı olarak katılamayıp eleme oynamak zorunda kalabilir.


Yazan: Yavuz Sufta

6 yorum:

  1. Turnuva için kısa özet kıvamında güzel bi yazı olmuş. Ronnie'nin Dünya Şampiyonu unvanını korumaması pek sorun olmayacak gibi zira önümüzdeki yıl "para bazlı sıralama" kullanılmaya başlanacak.Ronnie şu an ilk 4'ün içerisinde yer alıyor o sıralamada.

    YanıtlaSil
  2. güzel yazı gerçekten aynen para bazlı ise zaten para nereye ronnie oraya bu tarz turnuvalar tam ona göre

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yalnız CoC sıralama turnuvası olmadığından bu 100 bin £ hanesine yazılmayacak Ronnie'nin :)

      Sil
  3. finalin ilk seansının son 2 frameni ve akşam final seansını izlemiştim.turnuvanın eurosport tarafından yayınlanacağını düşünüyordum.Şaçma salak power snooker gösteren bir kanalın bu turnuvayı yayınlayacağını düşündüm:(.Beklentiler boşunaymış .Ama final seansı çok çekişmeli geçti.karşılıklı alınan frameler çok zevkliydi.Şans konusunda Stuart biraz daha öndeydi.İkisi de yapılan hataları affetmediler.Maçın sonuna doğru roket tecrübesini kullanarak kazandı diyebiliriz.Ding ve Robertson maçlarını izleyemedim onların karar frameinde kazanılması da güzel.rokete bu unvan çok yakıştı.Şampiyonlar şampiyonu Roket.Kupa da güzel tasarlanmış.Maçın sonunda oyunculara kupa ve çek taktim edilirken, rokete verilen zarftan çekin çıkmaması Roketin boş zarfı yere atmasıyla sonuçlandı:D:DD:

    YanıtlaSil
  4. Selamlar,uk champste Ronnienin maçı ne zaman ya kaç gün oldu ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. http://livescores.worldsnookerdata.com/SessionList/Tournament/13630

      Sil