2 Mayıs 2013 Perşembe

Ronnie O'Sullivan : Artık emekliliğe hazırım


Ronnie O'Sullivan çarşamba gecesi kazandığı Stuart Bingham maçının ardından Dünya Snooker Şampiyonası 2013'ün kendisi için son majör sıralama turnuvası olabileceğini ve bu spora sadece "birazcık" para için geri döndüğünü söyledi.


37 yaşındaki son şampiyon Ronnie, çarşamba gecesi Bingham'ı 13-4'lük skor ve inanılmaz yüzdeler ile mağlup etmeyi başarıp yarı finale yükselmişti.

Geçen sezon şampiyon olduktan sonra geçtiğimiz Şubat ayındaki açıklamalarıyla snooker'dan öteye inzivaya çekilmesini sonlandırmıştı.

Ronnie :

"Aslına bakarsanız farkına vardım ki snookerı özlememişim, sadece biraz paraya ihtiyacım vardı. Dürüst olacağım, çocuklarımın okul taksitlerini ödemem gerekiyor. Son iki-üç taksidi ödeyemedim. Burada olur muydum bilmiyorum ama biraz para kazandım ve ben artık gidebilirim ve okul taksitlerini 2-3 yıllık öderim. Ama gerçekten snooker benim için uygun değil. Bu turnuva benim hali hazırda oynamış olduğum son turnuva olabilir."

Şu anda Dünya 28 numarası olan Rocket'ın Bingham'ı yenmesinin ödülü ise Shaun Murphy'i Decider Frame'i ile yenen Judd Trump ile cazip bir karşılaşma olacak.

Oyuna olan sevgi kaybına rağmen yine de Trump'a karşı varını yoğunu ortaya koyacağını söyleyen O'Sullivan :

"Ben bir yarışçıyım ve kaybetmekten nefret ediyorum. Son nefesime kadar savaşacağım. Geride kalanların beni yenmek için masadan kazımaları gerekecek. Muhtemel bir beş gün daha var. Belki de üç. Eğer bunu başaramazsam bir şeyler yanlış gitmiş demektir. Tünelin sonundaki ışık artık daha fazla devam etmek zorunda değil. "

Şampiyon ünvanını bu sene korusa bile gelecek sene için tekrar Crucible'da olmayacağını söyleyen Ronnie O'Sullivan :

 " Artık geri dönmek gibi bir gayem yok. Yapacak başka bir şey bulamazsam muhtemelen beni göremeyeceksiniz. Kartlarımı hep kendime yakın tuttum ama artık bunu yapmak için hiç bir neden yok. Bu bir son veda. Bu bir swansong**. Mutluyum. Başardım. Kontratımda bulunan son 10 etkinliğe de sponsorumu mutlu ederek katılacağım ve onları yarı yolda bırakmayacağım."

Swansong : İngiliz kültüründe bir tabir. Veda şarkısı.

Çeviri : Furkan KINLI
Kaynak : BBC Sport Snooker

12 yorum:

  1. yazık, ne denir ki, böyle olağandışı bir performans gösterirken hemde, yaptığı işe ve bu spora gönül vermiş insanlara karşı saygısızca bir konuşma bence, bırakırsa bıraksın ve sözünün eri olsun bir daha geri dönmesin, bizde ilerde bir ronnie o sullivan vardı diyelim!!!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ben saygısızca olduğunu düşünmüyorum.Bunca yıldan sonra artık yapması gereken hiçbir şey yok.Her konuda en iyi olduğunu kanıtlamış biri.Artık sıkılması çok normal.Hiç kimse sevmediği işi yapmak zorunda değildir.Sırf bu spora gönül vermiş kişileri kırmamak için spora devam edemez.Bunu bir şekilde açıklaması gerekiyordu ve açıkladı bu kadar.

      Sil
  2. Bingham ile yaptığı maçta, yanılmıyorsam 13. Frame de bir ara nirvanaya ulaştı :) bu performans sonrası böyle bir açıklama hayal kırıklığı oldu, umarım çocuklarının okulu uzar :) para içinde olsa tekrar geri döner :)

    YanıtlaSil
  3. içinde para geçen cümleler kullanmış bilemeyiz ama dönüşünün parayla ilgisi olsaydı gidişi bu kadar kolay olur muydu? veya dönüşe çin'den başlamaz mıydı? çin'in 'dönüşünü bizim turnuvadan başlat.' teklifiyle sunduğu muazzam parayı kabul etmez miydi?

    O'Sullivan geri döndü ve bütün oyuncular hadsizce mutsuz oldular. çenelerini hep kötü açtılar. dünkü velet bile lakırtısını esirgemedi.. O'sullivan çok zeki bir adam. ona yapılanların farkında ve geri dön baskısı yememek için soğutucu açıklamalar yapıyor..

    orası ada.. kibirliler dünyası..

    YanıtlaSil
  4. Bu kadar değişkenlik depresif yapısıyla ilgili.Turnuva başlamadan 40 yaşlarda şampiyonluk istediğini ve oyunu özlediğini de söylemişti.Bekleyelim görelim.

    YanıtlaSil
  5. Sullivani sullivan yapan samimiyetidir...değişken yapisidir... bizimle dalga gecmiyor..onu kucumseyenlere ne kadar küçük olduklarini gosteriyor...o benim adamım. ..zaten snooker sistemi de oturmamis...aşırı oynuyorlar. ..

    YanıtlaSil
  6. Para için döndüyse çinde dönebilirdi.İkincisi, evinin manzarası ormana açılan, milyonerlere yaraşır bir evde oturan bir insanın çocuklarının okul parasını ödeyememesi bilmiyorum.İnanmak istemiyorum.Ben bundan sonra yokum diyebilirdi kısaca.Gören de 10 tane çocuğu var hepsi de en pahalı collage larda okuyor sanacak.Tutarsız açıklamaları, hep olmuştur Roketin.Bu dediklerim kesin böyledir diye demiyorum.Sadece mantık yürütmeye çalışıyorum.Zaman neyi gösterecek bakalım.Gerçi,10 turnuvada oynaması lazım daha kontratıma uyacağım demiş.Çin demişken; Çinde bir ürünün reklam yüzü olup milyon sterlinler kazanabilirdi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sanırım sözleşme bu turnuvaların sıralama turnuvası olması şartı taşımıyor.Çünkü Ronnie Legends Tour, PTC ve bir kaç Uk'de düzenlenecek turnuva olabilir dedi maç sonu açıklamasında.

      Sil
  7. Kısa bir bilgi vereyim, gerisini siz tamamlayın. Aslında bu Ronnie'nin ilk vedası veya para için ilk karar değiştirmesi değil. Bundan yaklaşık 7-8 yıl önce, ödül miktarları daha yüksek diye amerikan pool turnuvalarına katılmış ve snooker'a ara vermişti.(orada ne oldu biliyormusunuz; pool oyuncuları, bizim roket için "çok yavaş oynuyor" dediler ve anında pool'u da bıraktı!) Aynı dönemde S. Hendry kendisi hakkında "Ronnie sol elini kullanıyor, saygısız ve para düşkünü" açıklamasını yaptı ve Ronnie anında snooker'a geri dönüp UK Champ. yarı finalinde S. Hendry'i eleyerek şampiyon oldu. Sonra kendi bunalım dünyasına geri döndü. Bu arada 4 defa psikolog değiştirdi; bir çok turnuvaya sırf laf olsun diye katıldı ve ilk turlarda elendi. Ne zamanki S. Murphy onun hakkında "ileri geri" atıp tutmaya başladı, o zaman tekrar aldı ıstakayı eline ve 2 sıralama turnuvasını üst üste kazandı. Hııı bu zaman diliminde birşey daha oldu; koşmaya başladı. 5 yıl, haftanın en az 3 günü, günde ortalama 10 km koştu. (bu arada çeşitli maratonlara katıldı) sonra tekrar bir duraklama dönemi ve M. Selby'nin "Ronnie aslında zannettiğiniz kişi değil" açıklaması geldi. Sonra ne mi oldu ? Geri döndü ve geçen sene dünya şampiyonluğunu aldı.
    Yani dostlar; bu adamın babası cinayet suçundan hapis yattı, annesi genel ev işletmecisiyken vergi kaçırmak suçundan hapse girdi ! Kısacası hiç bir zaman kendi istediği hayatı yaşayamadı. İşte bu nedenle başkalarının fikirleri ve eleştrileri Ronnie'yi bu kadar çok etkiledi ve etkilemeyede devam edecek. Bırakıyoru mu ? Ellemeyin bıraksın ! Ellemeyin adam bir defa da kendi istediğini yapsın ! Ama unutmayın, yarın öbürgün birisi çıkıp onun hakkında saçma sapan bir söz ederse (onu düelloya davet ederse) Ronnie anında ıstakayı eline alacak ve masaya dönecektir.

    YanıtlaSil
  8. Ronnie hakkında ağzından çıkan sözlerle karar veremeyiz. O bir fenomen. Dünyada onu sevmeyen yok gibi...Ben sporun her dalını takip ederim. Hiç ilgilendiği spor dalında bu kadar seveni olan bir sporcu tanımadım. Bence snooker'da roket hayranı %99 dan aşağı değil. Hal böyle olunca ve geçmiş hayatında yaşadığı sıkıntıları göz önününe alırsak, ona hak vermek gerekir. 37 yaşında olmanın ve bu büyük sevginin onun üzerinde yarattığı psikolojik baskı bu. 37 yaş bu spor için çok genç bir yaş değil. Bırakması da ayrıca normal. Higgins ve williams da yakında bırakmalılar bence.

    YanıtlaSil
  9. Merhaba; bayrak, forma öpüp ağlayan sızlayan "profesyonel" sporculara nazaran anormal! gözüyor evet, fakat samimi ve gerçekçi biri, ne söylese ne yapsa büyüklüğünden eksilme olmaz. Herşey istendiği gibi olsa zaten Ronnie olmazdı muhtemelen, söz konusu eksileri artıları yeteneğinin ve sportif manada dehasının kaynağı... Gelmiş geçmiş en büyük snooker oyuncusu ve üzerine birinin gelebileceğini zannetmiyorum...

    YanıtlaSil