10 Mayıs 2013 Cuma

2013 Betfair Dünya Snooker Şampiyonası: Akılda Kalanlar

Bir dünya şampiyonasını daha geride bıraktık... Ronnie O'Sullivan'ın geri dönüşünden şampiyon olup Crucible lanetini yenmesine kadar süren şampiyonada akılda kalan çok şey oldu. Seri başı kıyımından ilginç potlara Crucible lanetinin bitmesinden arka planda neler olduğuna kadar her şeyi bu yazıda öğreneceksiniz.




"5, 4, 3, 2, 1... The Rocket; Ronnie O'Sullivan!" 


Turnuvanın öncelikli artısı, Ronnie O'Sullivan'ı uzun bir aranın ardından snookerseverlere geri vermesi oldu. Bir dediği başka dediğiyle tutmayan Ronnie'nin kesin ve net dönüşünün gerçekleştiği o an geri sayım yapıldı ve Rob Walker "The Rocket; Ronnie O'Sullivan" diye salonu inletti. Seyirciler alkış kıyamet koptu gitti tabii ki.



Yorgun Argınlar 


Sezonun fırtına gibi esen oyuncuları favori gösterildikleri Crucible'da yorgunluktan bitab düştü.

Mark Selby 

Bu sezonu Neil Robertson'la beraber omuzlayan Selby'den çok şey bekleniliyordu bu turnuvada. Eğer bu yıl kazandığı UK Championship ve Masters'ın yanında bir de Dünya Snooker Şampiyonası'nı kazansaydı üçlü tacı aynı sezon tamamlayan oyuncular kervanına katılacaktı. Ama ikinci raundda geçen yılki şampiyonada ilk raundda da elendiği Barry Hawkins'ten kurtulamadı. Bunun sebebi ise Dünya Snooker Şampiyonası'ndan önce zor bir Çin Açık finali yaşamasıydı. Mark Selby, Weibo hesabından hayranlarından şöyle özür diledi:
Bu yıl da gerçekleştiremediğim için tüm hayranlarımdan özür dilerim. Tükendim ve çok kötü oynadım. Sizleri hayal kırıklığına uğrattığım için üzgünüm.
Neil Robertson

Belki de en ağır yük Neil Robertson'a yüklendi. Robertson, Pekin'deki Çin Açık'ı kazanmadan önce bu sezon iki sıralama (International Open-PTC Grand Finals) ve bir sıralama dışı (Masters) turnuva finali gördü ve hiç birini kazanamamıştı. PTC Grand Final ve son kazandığı Çin Açık finallerini ard arda gördükten sonra yorgunluktan tükenmişti. İlk seans öndeyken ikinci seansta Robert Milkins'e yenilen Robertson, Twitter'da şu açıklamalarda bulundu:
Kaybetmek hayal kırıklığı yarattı ama Robert harika oynadı. Kötü kapanış ama diğer yandan çok iyi bir sezon. Bir kaç haftalık tatil zamanı. (...) Çin sonrasında fazla antrenman yapmayarak aldığım risk bana pahalıya patladı.
Stephen Maguire

Maguire da o Çin Açık sonrasında pert olan yorgunlardan biriydi. Maguire, Çin Açık'ta yarı finale kadar yükselmiş, Neil Robertson'a karşı karar frame'inde 6-5'lik skorla kaybederek elenmişti. Dünya Şampiyonası'nda oynadığı ilk raund maçının ilk seansını önde tamamlasa da ikinci seansta Dechawat Poomjaeng'e karşı yaşadığı şanssızlıklar onu çok kızdırdı. Öyle ki hırsından paketi dağıttı.



Değişmeyenler 


Peter Ebdon

2009 Dünya Snooker Şampiyonası'dan beri ilk raundlarda elenen Peter Ebdon geleneği bozmadı. İlk raundda Graeme Dott'u zorlayıp gece üçüncü seans oynasa da Graeme Dott'a yenilmekten kurtulamadı. Bu maçta oynadığı yavaş oyunu hem izleyicileri hem BBC snooker ekibini hem de Graeme Dott'u çileden çıkardı.

Mark J. Williams

2010/2011 sezonundaki performansını bile mumla aratır olan Galli oyuncu bu sezon varlık gösteremedi. Dünya Snooker Şampiyonası'nda Galler'in gelecek vaad eden oyuncularından Michael White'a elenerek turnuvaya veda ederken yine şaşırtmadı.

Shaun Murphy 

Bu sezon hiç bir turnuva kazanamamasına rağmen her turnuvada çeyrek final - yarı final görerek kendinden bahsettirmeyi ve de ilk 5'teki yerini sağlamlaştırmayı başaran Smurph, Dünya Şampiyonası'nın belki de en heyecan verici maçlarında başrol oynadı. İlk raundda Martin Gould ile, ikinci raundda Graeme Dott ile, çeyrek finalde ise Judd Trump ile oynadığı maçlar heyecanlı geçse de bu sezonki son umudu olan 2013 Betfair Dünya Snooker Şampiyonası'nda elenerek eli boş döndü.

Mark Selby

Eurosport'a "Ronnie sezon içinde yokken snooker zarar görmedi" demecini veren Selby, yine hayranlarını hüsrana uğrattı. İkinci raundda Barry Hawkins'e 13-10 kaybederek son birkaç yıldır turnuvaya favoriler listesinden girdiği ve kazanmak istediği Dünya Snooker Şampiyonluğu'na yine ulaşamadı.

Ding Junhui 

Ding'in ne zaman üstündeki mahalle baskısını kırıp dünya şampiyonu olacağı büyük bir muamma haline geldi.  İlk maçlarda kolunda Ya'an Depremi mağdurları adına siyah bir bantla çıkan turnuvanın tek Çinlisi Ding'in şampiyonluk hayallerini Mark Selby'nin belası olan Barry Hawkins suya düşürdü. Çeyrek finalde Hawkins'e 13-7 yenilen Ding yine şampiyon olamadı ve umutlarını gelecek sene düzenlenecek dünya şampiyonasına bıraktı.

Heyecanlandıranlar 


Michael White 


Bu sezon adını daha fazla duyduğumuz genç oyunculardan Michael White, geçen yılki turnuvada arkadaşı Jamie Jones'un sallandırdığı "yeni Galli genç" bayrağını bu yılki turnuvada eline aldı. Performansıyla gelecek vaad eden oyuncu Galler adına heyecan verici işler yaptı. 

Dechawat Poomjaeng 


Daha 2011'de profesyonel olan ve PTC'lerde adından söz ettiren Taylandlı oyuncu, Stephen Maguire ile oynadığı maçta sempatikliğiyle (Maguire hariç) herkesi kendine hayran bıraktı. Gerçekleştirdiği harika potlara alkış tutan, seyircilerle frame aralarında fotoğraf çekilen Poomjaeng, Stephen Hendry'nin de kalbini kazandı.

Barry Hawkins 


İlk önce Judd Trump'un kankası Jack Lisowski'yi, ardından Dünya Snooker Şampiyonası'nın favorileri Mark Selby ile Ding Junhui'yi ve yarı finalde favori seri başlarının elenmesiyle yarı finale kadar çıkan Ricky Walden'ı eleyerek finale kadar çıkan Barry Hawkins, bileğinin hakkıyla finale kadar ulaştı. Gerek efendi tavırları gerek oyun tekniği de takdire şayandı. Dünya Snooker Şampiyonası'nın finalinde kaybetse de yüzü hala gülüyordu. Finalden sonra aldığı gümüş madalyayı oğlu Harrison'a verdi.

Şaşırtıcı Şeyler






Seri Başı Kıyımı 

Seri başı olarak başlayan favorilerin büyük bir çoğunluğu ilk turdan ya da ikinci turdan elendi. Bu çoğunlukta birinci turdan elenenler John Higgins, Neil Robertson, Stephen Maguire, Matthew Stevens, Mark J. Williams ve Mark Allen olurken ikinci turdan elenen seri başları ise Ali Carter, Mark Selby ve Graeme Dott oldu.







Maç Yerine Sit-com

BBC2, 2013 Betfair Dünya Snooker Şampiyonası'nın açılış maçı olan O'Sullivan - Campbell maçının canlı yayını yerine 70'li yıllara ait eski bir sit-com olan "Some Mother Do 'Ave 'Em"i yayınladı. BBC'nin kırmızı düğme servisinde de sorun çıkınca İngiliz snookerseverler sosyal medyada tepki gösterdi. Barry Hearn bu tepkiler üzerine resmi Twitter hesabından özür diledi:
BBC'nin dün geceki hatalı yayını için tüm snookerseverlerden özür dilerim. Şikayet mektubu bugün BBC'ye gönderildi. 
Öte yandan WPBSA Başkanı Jason Ferguson resmi Twitter heasbından snookerseverlere bu tepkiden dolayı teşekkür etti:
Snookerseverler, World Snooker dünkü yayından dolayı şikayetler üzerine BBC'ye dava açmıştır. Yorumlarınız için herkese teşekkürler.
BBC, Dünya Snooker Şampiyonası, UK Championship ve Masters turnuvalarınının yayın haklarını 2016/2017 snooker sezonunun sonuna kadar elinde bulunduruyor.

Siyah Yerine Istaka Topu

Michaela Tabb, yönettiği Michael White - Dechawat Poomjaeng maçında inanılmaz bir hataya imza attı. Michael White, restle siyah topu soktuktan sonra Michaela Tabb, siyah topu cepten alıp yerleştirmek yerine masadaki beyaz topu siyahın yerine koydu. Tabb, hatasını sonradan farkedince topları önceki pozisyonlara yerleştirdi ama bu tabii ki de çok uzun sürdü.


Pes Gülüşü

Stuart Bingham, çeyrek finalde Ronnie O'Sullivan karşısında hezimete uğradı ve pes ettiğini gülümseyerek gösterdi.





Dikey Limit

Barry Hawkins'in Ronnie O'Sullivan ile oynadığı final maçının 26. frame'inde gerçekleştirdiği bu fantastik double herkesi şaşırttı.



İskoçlar Nerede? 

Her dünya şampiyonasında banko çeyrek final/yarı final/final gören İskoç oyuncular bu yılki şampiyonanın en başarısızlarıydı. Stephen Maguire, John Higgins, Marcus Campbell ve Alan McManus ilk raundda elenirken Graeme Dott ikinci raundda elendi. En son 1988'de düzenlenen Embassy Dünya Snooker Şampiyonası'nda son 8'e kalamayan İskoçlar bu yılki şampiyonada da son 8'e kalamadı.

Sadece İngilizler 

1987 Embassy Dünya Snooker Şampiyonası yarı finallerinde Joe Johnson Neal Foulds ile, Jimmy White ise Steve Davis ile karşılaşmıştı. 1991'de düzenlenen Embassy Dünya Snooker Şampiyonası'nda Steve James, Jimmy White ile, John Parrott ise Steve Davis ile yarı final oynamıştı. İşbu 1987 ve 1991 yarı finalleri gibi bu yıl düzenlenen dünya şampiyonasının yarı finallerinde sadece İngilizler vardı. Ronnie O'Sullivan, Judd Trump ile, Barry Hawkins ise Ricky Walden ile yarı final oynadı.


Rekorlar


- 17 yıl sonra ilk kez bir oyuncu üst üste iki şampiyonluk yaşamayı başardı ve Crucible Laneti'ni çöpe gönderdi.
- Ronnie O'Sullivan, Crucible'da Stephen Hendry'e ait olan 129 yüzlük seri rekorunu önce egale etti ardından da yeni rekoru kırarak sayıyı 131'e yükseltti.
- Ronnie O'Sullivan final maçında 6 yüzlük seri gerçekleştirerek Dünya Şampiyonası finalinde en çok yüzlük seri gerçekleştiren oyuncu oldu.
- Ronnie O'Sullivan dört farklı sponsorda (Embassy, 888.com, Betfred, Betfair) turnuvayı kazanan ilk oyuncu olmayı başardı.
- O'Sullivan Geçtiğimiz kırdığı en yaşlı şampiyon rekorunu bu yıl geliştirdi.
- 2013 finalinde toplam 8 yüzlük seri gerçekleştirildi. 6'sı Ronnie O'Sullivan'dan, 2'si Barry Hawkins'tendi. Böylece 2002 yılındaki Stephen Hendry - Peter Ebdon maçında gerçekleştirilen 4'ü Hendry'den 4'ü Ebdon'dan olmak üzere toplam 8 yüzlük seri rekoru egale edildi.

Vıdı Vıdılar


Şampiyonun parasına zam: Gelecek yıl düzenlececek Dünya Snooker Şampiyonası'nda şampiyona verilecek para ödülüne zam yapıldı. Şampiyon olan oyuncu 300.000 pound alacak. 

Mark J. Williams: Mark J. Williams, Twitter'da Ronnie'yi övmeden duramadı. Twitter da şöyle buyurdu: 
"Ronnie bu turnuvayı senin için izliyorum. Sen de elenirsen artık izlemem."
Ronnie O'Sullivan: Ronnie, 5. dünya şampiyonluğu sonrasında gelmiş geçmiş en iyi oyuncu ile ilgili bir soru üzerine şu yanıtı verdi: 
En iyi Hendry. Yeni bir Hendry daha olmayacak.
Crucible Laneti'nin Sonu: Stephen Hendry'den beri kimse Crucible Tiyatrosu'nda ard arda 2 kez şampiyonluk yaşamamış; her yıl başka biri şampiyon oluyordu. Ronnie O'Sullivan ard arda Dünya Snooker Şampiyonası'nı kazanarak Ray Reardon, Steve Davis ve Stephen Hendry'nin bulunduğu lanetten kurtulanlar kulübüne katıldı. Crucible laneti ise bir yıllığına tozlu raflara karıştı.


Arka Planda Olup Bitenler 


Sheffield'da Hava


Sheffield'da hava turnuva boyunca parçalı bulutluydu. Bazen de ara ara güneşliydi. Seyirciler dışarıdayken güneşin tadını çıkardı.

Sigara Yanınca


Her zamanki Ronnie klasiğidir sigara. Geçen yılki Çin Açık'ta elendikten sonra basın toplantısında sigarasını basın mensuplarının gözünün önünde içmişti. Bu sefer Ronnie bir ahlaksızlık yapmayıp dışarıda sigarasını tüttürdü.

Martin Gould, İlk turda Shaun Murphy'e elense de World Snooker için çalışmaya devam etti. Sheffield'daki Cuezone standında snooker yeteneklerini sergileyen Gould'un ağzında ilk kez gördüğümüz sigarası gözlerden kaçmadı.

Mark J. ile Kaçış


Mark J. Williams ilk raundda Michael White'a yenildikten sonra hayranlarının imza ve fotoğraf isteklerini geri çevirip evine kaçtı.

Ronnie O'Sullivan Jr. 


Finalin son gününde gözleri üzerine çeken Ronnie'nin oğlu Ronnie Jr., bir snooker standında snooker oynadı. Geçen yılki halinden daha farklı bir çocuğa dönüşmüş. Saçları kısalmış, boyu uzamış ve gözlük takmış -aramızda kalsın ama 1 yıl geçtikten sonra sima olarak babasına iyice benzemeye başlamış-.

Ding Junhui'nin Destekçileri 


Sheffield Üniversitesi'ndeki Çinli öğrenciler, Sheffield'da yaşayan Ding Junhui'yi desteklemek için Crucible'a geldi. Hem Ding ile tanıştılar, hem de maçta Ding'i desteklediler.

Sakallılar


Kirli sakallı oyuncular da gözden kaçmadı. Bu oyuncular ise turnuva boyunca sakallı kalan Mark Selby ile ilk raundun birinci seansına kadar sakalla dolaşan Neil Robertson.

Judd'un Ayakkabıları


Masters'da da giydiği rüküş Louboutin ayakkabılarını Dünya Snooker Şampiyonası'nda giyen Judd Trump, yine bu turnuvanın en rüküşlerinden biriydi.

Kadınlar Günü


Crucible'da ilk kez Kadınlar Günü düzenlendi. 26 Nisan'da Crucible'daki Winter Garden'da gerçekleşen Kadınlar Günü'nde kadın snooker oyuncuları kadınları ücretsiz snooker oynamaya teşvik etti. Tatjana Vasiljeva ile Reanne Evans da snooker yeteneklerini sergilediler.

Paul Hunter Günü 


28 Nisan 2013 tarihinde Crucible'daki Winter Garden'da gerçekleşen Paul Hunter Günü'nde Paul Hunter, snooker oynanarak anıldı. Paul Hunter Vakfı'nın katkılarıyla gerçekleştirilen günde Steve Davis, Rob Walker, Dennis Taylor ve Jason Ferguson, snooker oynadı. Gönüllüler de snooker oynamayı ihmal etmedi.

Hendry ile Taylor Yine Crucible'da 



Stephen Hendry ile Dennis Taylor gösteri maçı için BBC mikrofonlarından Crucible'ın çuhasına geri döndü. Gösteri maçında seyircileri mest eden iki efsane maçta eğlendi.

Bluebell Wood


World Snooker'ın resmi sponsorlarından biri olan Bluebell Wood Çocuk Hastanesi'nin hayırseverleri hastane adına Crucible Tiyatrosu çevresinde hayır işleri gerçekleştirdi. Bazı snooker oyuncuları ve snookerseverler Bluebell Wood hayrına değerli eşyalarını sattı. Ronnie O'Sullivan; "the Rocket" imzalı büyük boy fotoğrafını ve 2012 Dünya Şampiyonası'nda çekilmiş imzalı bir fotoğrafını, Steve Davis; yağlı boyayla yapılmış, kendisinin imzasının bulunduğu bir tablosunu, Jimmy White; imzalı bir fotoğrafını, Mark Selby; kendi imzalarının bulunduğu ıstaka, ıstaka kutusu ve Jester tişörtünü, Peter Ebdon; bu yılki turnuvada giydiği imzalı yeleğini, Judd Trump; 2012/2013 sezonunda antrenman için kullandığı imzalı snooker toplarını, Shaun Murphy; 2005'teki dünya şampiyonasında kullandığı ve kendi imzasının bulunduğu ıstaka kutusunu . Neil Robertson; 2010 Dünya Snooker Şampiyonası'nda şampiyon olduğunda sırtına geçirdiği ve kendi imzasının bulunduğu Avustralya bayrağını, Ken Doherty; imzalı gömleğini bağışladı. Ayrıca 2012'de düzenlenen Betfred Dünya Snooker Şampiyonası'ndan kalan Ronnie O'Sullivan, Liang Wenbo, Martin Gould, Jamie Jones ve Shaun Murphy imzalı 5 soyunma odası kapısı da bağışlandı. Sanatçı Damien Hirst, kendi imzasının bulunduğu Ronnie O'Sullivan çizimini de bağışladı.

Şampiyona Sonrasında Dünya Snooker Ödülleri 


Londra'daki Dorchester Hotel'de gerçekleşen Dünya Snooker Ödülleri'nde kazananlar belli oldu. Mark Selby üç kategoride ödül aldı. Ronnie O'Sullivan 6 aylık aradan sonra katıldığı Dünya Snooker Şampiyonası'nda müthiş performansıyla yılın performansı ödülünü aldı. Bu yılki Dünya Snooker Şampiyonası'nda en yüksek seriyi gerçekleştirdiği için Betfair'in Altın Istaka'sını kazanan Neil Robertson'ın adı Hall of Fame'e yazıldı.

Kazananlar listesi:


Yılın Oyuncusu: Mark Selby

Yazarların Seçimiyle Yılın Oyuncusu: Mark Selby

Fanların Seçimiyle Yılın Oyuncusu: Mark Selby

Yılın Çaylağı: Ian Burns

Yılın Performansı: Ronnie O'Sullivan


147 Kulübü (Bu yıl 147 gerçekleştiren oyuncular): Stuart Bingham, Ken Doherty, John Higgins, Tom Ford, Andy Hicks, Jack Lisowski, Kurt Maflin, Ding Junhui.

Hall of Fame'e Girenler: Terry Griffiths, Joe Johnson, Ken Doherty, Peter Ebdon, Shaun Murphy, Graeme Dott ve Neil Robertson.


2 yorum:

  1. Çok güzel bir yazı derlemişsiniz. Elinize sağlık...

    YanıtlaSil
  2. Michaela Tabb aynı hataya 2010 Dünya Şampiyonasın'da da düşmüştü.Eğlenceli güldürücü dakikalar ama biraz sık hata yapıyor :) http://www.youtube.com/watch?v=xeFDv8EFHoE bu da videosu

    YanıtlaSil