22 Nisan 2013 Pazartesi

Snooker Türkiye Sunar: 2013 World Snooker Championship Soundtrack

2009/2010 snooker sezonundan beri gelenek haline geldi yürüme müziği kullanmak. Oyuncuların müzik zevklerini de anlayabiliyoruz bu müzikler sayesinde. Jazz, rock, indie, garage, R&B, pop, klasik, elektronik, epik müzik... Oyuncular yürürken bu müzikler onlara eşlik ediyor ve onları psikolojik olarak maça hazırlıyor. Eh, ne de olsa "müzik, ruhun gıdasıdır", değil mi? 






Bu yıl düzenlen 2013 Dünya Snooker Şampiyonası'nda çalınan yürüme müziklerini aşağıda listeleyeceğiz: 

1) Kele Le Roc - My Love

Kent'in Şahini Barry Hawkins'in bu yıl kullandığı müzik Londralı garage ve R&B şarkıcısı Kele Le Roc'a ait. Orijinalini bulamadığımız için size bu güzel remixi vermek durumunda kaldık. Çünkü orijinal klip, YouTube'da yok. 

2) Florence + The Machine - Spectrum (Calvin Harris Remix) 

Geçen dünya şampiyonasında Flo Rida'nın Good Feeling'ini kullanan Ali Carter, bu yıl tercihini Florence + The Machine'in "Spectrum"undan yana kullanmış. Kaptan Pilot'un kulak anlayışı o kadar iyi ki orijinali yerine İskoç DJ Calvin Harris'in şarkıyı canlandırmış olduğu remixini kullanmış, iyi de etmiş. 

3) Lady Gaga - Poker Face

Doğunun Yıldızı Ding Junhui'nin tercihi her zamanki gibi "Poker Face"... Hastası olduğu çılgın şarkıcı Lady Gaga'nın seks ve kumar hakkında kelamlar ettiği "Poker Face" şarkısının nakaratı, Ding'in prototipliğini iyice belirtmekte. "Poker Face" ilk çıktığı 2009 yılında damgasını vurmuş ve müzik listelererinde 1 numarada kalma başarısı göstermişti. 

4) Sammy King - Penny Arcade 

Mavi renkli iç çamaşırı giyecek kadar koyu bir Glasgow Rangers taraftarı olan Graeme Dott, küme düşmüş olan takımını desteklemek için bu şarkıyı tercih etmiş yürümek için. Böylece gerçek bir Rangers taraftarı olduğunu kanıtlıyor çuhanın Cep Dinamosu. Bu şarkı Ibrox Stadyumu'nda gerçekleşen her Rangers maçında seyirciler tarafından söylenmiştir.

5) Depeche Mode - Just Can't Get Enough 

Müzik kulağını beğendiğim Wishaw'ın Büyücüsü John Higgins, bu yıl ülkemize gelecek olan Depeche Mode'un "Just Can't Get Enough" şarkısını seçmiş yürümek için. "Just Can't Get Enough", ünlü new wave grubu Depeche Mode'un ilk hit olmuş şarkısıdır. Ama bu hit şarkıdan sonra "People Are People", "Strangelove", "Personal Jesus", "Enjoy The Silence", "Dream On", "Freelove", "Precious" gibi daha güzel şarkılar geldi Depeche Mode'dan.

6) Kevin Rudolf - I Made It 

Snooker'ın playboyu Judd Trump şarkı tercihi her zamanki gibi "I Made It" olmuş. Kevin Rudolf'un ikinci stüdyo albümü olan "To The Sky"ın ikinci teklisi olan"I Made It"te Rudolf'a vokalde R&B şarkıcısı Jay Sean, rap bölümlerinde ise Birdman ve Lil Wayne eşlik ediyor.

7) General Fiasco - Ever So Shy

Pistol Mark Allen, geçen yıl David Guetta'nın "Titanium"unu kullanırken bu yıl memleketinin indie gruplarından General Fiasco'nun "Ever So Shy" kullanmaya karar vermiş. Two Doors Cinema Club'ın da menşei olan Kuzey İrlanda'da ne yetenekli gruplar varmış diyoruz ve bu leziz şarkıyı sizlere servis ediyoruz.

8) Kasabian - Fast Fuse 

Leicester'lı soytarı Mark Selby, çok sevdiği Kasabian'ın "Underdog"unu kullanmaktan vazgeçip West Ryder Pauper Lunatic Asylum albümünde bulunan "Fast Fuse"u kullanmayı tercih etmiş. Bu albümde İngiltere Premier League'in bir zamanlar resmi marşı haline gelmiş "Fire" şarkısı da bulunmakta. Şimdi bu şarkının canlı performansı sizlerle. 

9) Tom Jones - Delilah

Bu sezon resmen rezilleri oynamış olan ve bugün oynadığı maçta Michael White'a elenen Mark J. Williams, "Sex Bomb" şarkısıyla tanıdığımız güzel sesli Galli sanatçı Tom Jones'un güzel şarkılarından "Delilah"ı tercih etmiş. Bir maça romantik kaçan bir şarkı ne yazık ki. Ayrıca soundtrack'imizde bulunan ilk duygusal parça.

10) Usher ft. will.i.am - OMG

Matthew Stevens'ın favorisi durumuna gelen bu şarkıyı ben de seviyorum haliyle. "Ooo" denilen bölümlerde eşlik edesi geliyor insanın. Geçen yıl da yürüme müziği olarak kullandığı bu parçayı yine bu sezon da kullandı Ejderha Stevens.

11) Two Steps From Hell - Protectors of the Earth

Geçen yıl film ve fragman müzikleri yapan Two Steps From Hell'in her spor müsabakasında marş haline gelen "Heart of Courage" parçasını yürüme müziği olarak kullanan Neil Robertson, bu sefer yine aynı grubun başka bir parçası olan "Protectors of the Earth"i kullanmayı tercih etmiş, iyi de etmiş.

12) The Black Keys - Howlin' For You 

Bu yıl düzenlenen Grammy Ödülleri'nde kendi dalında damgasını vuran Ohiolu rock grubu The Black Keys'in  El Camino'dan önceki albümü Brothers'ın ikinci teklisi olan "Howlin' For You", Ricky Walden'ın yürüyüşüne fon müziği olmuş. Daha önceleri yine aynı grubun "Lonely Boy" parçasını kullanan Ricky, anlaşılan bu grubu seviyor.

13) Klaus Badelt - He's a Pirate 

Sihirbaz Shaun Murphy kendisini bir korsan olarak nitelendiriyor ki bu şarkıyı seçmesi de bunun göstergesi. Masters turnuvası öncesi müziğini değiştirmeyi düşünen Murphy, yine bu müziği kullandı. Dünya Şampiyonası'nda da öyle bu durum. Bu müziği Karayip Korsanları: Siyah İnci'nin Laneti'nde ve ülkemizdeki  ana haber bültenlerinde de duyabilirsiniz.

14) Whitesnake - Here I Go Again 

Stephen Maguire'ın değişmez müziği oldu bu şarkı da. Deep Purple'ın eski solisti David Coverdale'in kurduğu  Whitesnake'in bu parçasının 82 yılı ve 87 yılı versiyonları vardır. Her ikisi de güzel olan bu parçayı Maguire gibi biz de sevdik.

15) Queen - Don't Stop Me Now

Top Koşucusu Stuart Bingham'ın tercihi gelmiş geçmiş en iyi gruplardan biri olan Queen'in "Don't Stop Me Now" parçası olmuş. Bu arada uyarmalıyız ki: en kötü anlarda insanı kıpır kıpır edebilir bu şarkı. Dinlerken coşabilirsiniz.

16) U2 - Beautiful Day 

U2 bu parçayı 2002 yılında çıkardığında müzikseverler tarafından çok sevilmişti. Hatta o dönem Premier League'in birçok maçında açılış müziği olarak kullanılmıştır. İlk kez Crucible'a ayak basacak olan Ben Woolaston, bu parçayı yürüme müziği olarak tercih etmekle iyi etmiş. Crucible'a ayak basmayı kim istemez ki...

17) Mario Lanza - La Donna E Mobile

Dominic Dale genelde klasik müzik seven biridir, bunu herkes bilir. Ne kadar ilginç bir insan olduğunu da yürüme müziğiyle niteliyor. Kuşkusuz ki "La Donna E Mobile" klasik müzikteki en güzel aryalardan biridir. Adı da "kadın oynaktır" anlamına geliyor. Bu arya Mario Lanzo yorumuyla sizlerle.

18) Kanye West - Stronger

Çıktığı dönem çok sevdiğim bir şarkıydı "Stronger". Beatindeki sample, Daft Punk'ın "Harder, Berrer, Faster, Stronger" parçasına ait. Grammy ödüllü bu parçayı ilk kez Crucible'a ayak basacak olan Jack Lisowski, kendisine yürüme müziği olarak seçmiş. Gayet güzel bir seçim.

19) Black Eyed Peas - I Gotta Feeling

Marco Fu tercihinden vazgeçmemiş ve yine bu Grammy ödüllü parçayı seçmiş yürüme müziği olarak. 2009/2010 yılının resmi parti marşı olan bu parça iTunes'un tüm zamanların en fazla indirilen parçasıydı. Listelerde 1 numaradan inmemiştir o zamanlar.

20) The Proclaimers - I'm On My Way

Dünya Snooker Şampiyonası'nın ilk gününde Ronnie O'Sullivan'a kaybeden Marcus Campbell, bu şarkıyı tercih etmiş yürüme müziği olarak. Bu şarkı aynı zamanda Shrek filminde de kullanılmıştır.

21) Michael Jackson - Don't Stop 'Till You Get Enough

John Higgins'in belalısı olan Mark Davis, popun kralının güzel şarkılarından birini tercih etmiş. Jackson'ın en kıpırdak, en funky, en groovy şarkısı olan bu şarkı, bizi de dans ettirir.

22) Justin Timberlake feat. Jay-Z - Suit & Tie

Justin Timberlake'in müziğe geri dönüşü olan bu şarkıyı ilk dinlediğimde fazla hazetmesem de (Jay-Z faktöründen olsa gerek) sonraları sevmeye başladım -ta ki Justin Timberlake "Mirrors" şarkısını tekli olarak çıkarıncaya kadar-. Mark King bu güzel şarkıyı yürüme müziği olarak kullanacakmış. Merakla slalomlar yapmasını bekliyoruz.

23) Motörhead - The Game / Spandau Ballet - Gold 

Martin Gould, bu iki şarkıyı ayrı seanslarda kullanmış. The Game daha sert bir şarkıyken Gold ise daha yumuşak bir şarkı. Ve Gould sanırım bu şarkı seçimleriyle Muhammed Ali'nin şu meşhur "Kelebek gibi uçar, arı gibi sokarım" lafına da atıfta bulunmuş.

24) Frankie Goes To Hollywood - Relax (Don't Do It)

İlk kez Crucible'a ayak basacak olan Matthew Selt, bu headbang yaptırıcı şarkıyı yürüme müziği olarak kullanacakmış. 80'lerde yaşayanlar bu şarkının o zamanlar hit olduğunu çok iyi bilirler. Ayrıca grubun en ünlü şarkısıdır.

25) Right Said Fred - I'm Too Sexy

Avustralya ve ABD'de 1 numara görmüş 90'lar hiti 2007'de de tekrar yorumlanmıştı aynı grup tarafından. Ülkemizde çekilen reklamlarda da kullanılan bu şarkıyı Michael Holt yürüme müziği olarak kullanmıştı.

26) The Ian Carey Project - Get Shaky

Mark J. Williams'ı ilk turda yenerek tüm gözleri üzerine çeken Galler'in yeni gözdesi Michael White, bu parçayı kullanarak çuhaya yürümüştü. Her klüpte bu şarkıyı dinleyebilirsiniz; gayet kıpır kıpır bir parça. Ian Carey'in "Keep On Rising" şarkından tınılar da duyabilirsiniz.

27) Modest Musorgski - Night on Bald Mountain

Kars'ı işgal etmiş olan Ruslara marş yazan ve çoğu bestesinin içinde de karanlık bir hava olan Rus besteci Mugorski'nin bilinen bestelerinden biridir bu. Çuhanın saykosu Peter Ebdon saykoluğunu bu parçayı kullanarak kanıtlamıştır.

28) Robbie Williams - Better Man

Soundtrack'imizde bulunan birinci Robbie Williams şarkısını Taylandlı oyuncu Detchawat Poomjaeng kullanıyor. Robbie Williams bu şarkıyı bir otel odasında yazıp, gitarıyla da bestelemiştir. Ortama duygusal havayı iyi yansıtır bu şarkı.

29) The Wurzels - I Am A Cider Drinker 

Sarhoşluğun marşı olan bu ilginç ve sevimli parçayı Robert Milkins kullanacak. Gerçekten de çok ilginç bir parçadır. Parçanın arka planındaki hayvan sesleri de bunu nitelemekte.

30) Muse - Plug in Baby

Crucible'a yeni ayak basacak olan Sam Baird'in yürüyüşte tercih ettiği bu şarkı hakikaten de gaz vericidir. Matt Bellamy, parçanın sonunda "I feel stronger" derken siz de kendinizi güçlü hissedersiniz. Ayrıca Guitar Hero'da da kullanılmıştır bu şarkı. Sam, kendini güçlü hissetmeli...

31) Robbie Williams - Let Me Entertain You 

Soundtrackin son parçasına geldik... Rob Walker, bu şarkının kullanıcısı olan Ronnie O'Sullivan'ı çağırmadan önce onun doğal yeteneğinden ve başarılarından bahseder. Ardından "It's The Rocket, Ronnie O'Sullivan!" diye bağırarak Ronnie'yi çağırır ve seyircilerden alkış kıyamet kopar. Tüm bu olaylar Crucible'da gelişirken bu şarkı fon müziği olarak kulaklarımızda olur. Evet, Ronnie seyirciyi eğlendirmesini biliyor istediğinde...

Bir soundtrack'in daha sonuna geldik snooker severler. Bir dahaki dünya şampiyonasında görüşmek dileğiyle... Hoşçakalın, snooker'la kalın...

7 yorum:

  1. Vay, kayıp yazar göründü yine güzel bi yazıyla.Şimdi aklımı kemiren soru hangi oyuncu walk-on music kullanmıyor :D

    YanıtlaSil
  2. Alan McManus'u göremedim ben ama bugün maça çıkarken bir şeyler çaldı arkadan

    YanıtlaSil
  3. Peki eurosport yayini girerken calan jazz parcasinin adi ne hicbir yerde bulamadim:S the best of snooker yazarken calan sarki

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Pek merak etmemiştim.Bugün öğlen seansında sorunuza cevap bulmaya çalışacağım :)

      Sil
  4. Şu parça sanırım http://www.youtube.com/watch?v=Eai-HszhfXs

    YanıtlaSil
  5. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  6. Benim merak ettiğim soru da şu ki genellikle seans sonlarında çalınan ve akorları az da olsa Helldorado'nun A Drinking Song(never again) şarkısının giriş bölümünü andıran melodiye nasıl ulaşabilirim? Şarkıyı bileniniz var mı arkadaşlar?

    YanıtlaSil