5 Mayıs 2012 Cumartesi

Dünya Şampiyonası 15.Gün

Finalde yer alacak isimlerin belli olduğu günün sonu 2008 finalistlerini karşı karşıya getirdi.




Crucible'da final günü geldi.Öğlen seansında Maguire'ı beş frame'in ardından geçen Carter akşam üzeri işi fazla uzatmayan Ronnie tekrar finalde buluşacaklar.

Maça hızlı başlayan ve uzun potlarda oldukça iyi olduğu gözüken Stevens maça iki frame alarak başladı, 11-7.Gallerli farkı kapamaya bir adım daha yaklaşmak üzereyken yaptığı hata pahalıya patladı ve skor 12-7 oldu.Ronnie'nin kötü açılışlarını bu seansta daha iyi kullanan Matthew kısa sürede skoru 12-8'e getirdi.Mini seans arasından sonra dramatik ve snooker adına güzel frameler yaşandı.İki oyuncunun da güzel güvenli vuruşlara imza attığı 21. frame Stevens'ın oldu ve farkı iyiden iyiye erimeye başladı.Ancak hemen ardından harika bir uzun mesafeyle rakibine şans vermeden 13-9'u bulan Rocket akşam seansına önde girmeyi garantiledi.Pembe ve siyahın kapalı olduğu framede düşük renklilerle oynayarak 50'lik seri gerçekleştiren Rocket son kırmızıda felaket bir vuruş yapmasına rağmen Stevens'ın inanılmaz hatası bir frame'e daha mal oldu.Seansın son frameine de harika bir uzun mesafe ile başlayan Ronnie'nin 38'inden sonra güvenli vuruşlara geçildi.Uzun banda yapışık kırmızıdan harika bir pot çıkaran Stevens akıl almaz bir kahverengi de hata yaparak son framei de Ronnie'ye kaptırdı, 15-9.Akşam seansına harika bir giriş yapan Matthew'ın yüzlük serisine benzer şekilde cevap veren Ronnie skoru 16-10'a taşıdı.Son framede rakibinin kendisine verdiği iki şansı da tepmeyen Ronnie 17-10'a ulaşarak kariyerinde ki dördüncü finaline ulaştı.Ronnie'nin maç sonu açıklamaları şöyle;

"Buraya etkileyici ve agresif bir oyun oynamaya ve izleyicileri iyi bir tılsım yakaladığımı göstermek için geldim.Duygularımı kontrol etmeyi öğrendim ve onların dışa vurmasına izin vermiyorum.Ali en iyi 4-5 oyuncudan biri.Bundan önceki finalinden iyi tecrübeler edindi ve iyi bir all-rounder haline geldi.

Steve Peters bana çok yardımcı oldu ama halen zar son kez atılmış durumda.İyi bir sezon geçirmek istedim, çok verimsiz yıllarım oldu, masada ve dışında işler çok kolay değildi.O yüzden buraya gelip performans sergilemek, mücadele etmek ve hala dünyada ki en iyi oyunculardan biri olduğumu göstermek asıl amacımdı.

Kendimi harika hissediyor olsam bile oyunda uzun süre kalmayı düşünmüyorum.Bu turnuvada belki de son kez oynuyorum.Yıllardır iyi şeyler ortaya koyduğumu düşünüyorum, bütün artıları ve eskileri düşündüm.Bu yüzden Sheffield'da başarılı olmaktan daha iyisi olamazdı.Finalde kazanırsam bu bir bonus olur, aksi takdirde, en azından iyi bir iş çıkardım diyebilirim.

Oyunda harika bir zaman geçirdim ve bir şekilde sonun gelmesi gerekiyor, yakında ya da uzakta.Bu işi de fazla uzatmak istemiyorum, hep söylediğim gibi zirvede bırakmayı istiyorum ve bu finalde yer almak harika oldu.Dediğim gibi bir çok artı ve eksi var ve ben bunları kafamda tarttım."


Finalin ilk ismi ise maç fazlaca uzamadan belli oldu.Dün Maguire kaşırında 14-10 ile avantajı elinde bulunduran Carter maçtan 17-12 galip ayrıldı.Seansın ilk frameini alan Carter ardından üst üste iki frame'i rakibine kaptırdı.Geri dönüş için sinyaller veren Maguire seyirciden de destek almaya başladığı anda bir frame daha kaybederek seans arasına 12-16 geride girdi.Maçın son frame'inde Kaptan uzak mesafe ile başladığı serisini maçı bitirinceye kadar sürdürerek finale adını yazdırdı.Maç ilk seansından kapanış seansına kadar şanssızlığını bir türlü yenemeyen Maguire'ın aksine Carter maçı n kimi kritik anlarında önemli şans anları yaşadı.

Carter galibiyetiyle kariyerinde ikinci kez Dünya Şampiyonası finalinde yer almaya hak kazanmış oldu.Kaptan 2008 yılında ki finalinde Ronnie'ye 18-8 kaybetmişti.Ali Carter'ın maç sonunda BBC mikrofonlarına şunları söyledi;

"İyi oyunumu buraya taşımak ve finalde yer almak güzel.Stephen bir kaç inanılmaz uzun pota imza attı.O yüzden maçı kazandığım için mutluyum.Ancak iş henüz sona ermedi.Christmas öncesinde çok iyi durumda değildim ancak sonrasında sağlığıma çok özen gösterdim.

Stephen maça ağırlığını koymak istedi.Bence, maça başladığı oyunla beni kolay yenebileceğini düşündü ama buna müsade etmedim.Gerçekten zorlu bir rakip ve harika bir oyuncu.Hedefim üçüncü seans sonunda 15-9'a ulaşmaktı ancak bunu başaramadım ve biraz hayal kırıklığı oluştu.Ancak Peter Ebdon ve arkadaşlarım bana 'Dünya Şampiyonası finalindesin ve 14-10 öndesin, bunun nesi kötü?' dediler.Ben de işe pozitif yaklaştım."


Önceden çıktığı üç finali de kazanmış olan Ronnie sırasıyla Higgins, Dott ve Carter'ı bu finallerde geride bırakmayı başarmıştı.Rocket'in sırasıyla geçtiği Ebdon, Williams, Neil ve Matthew daha önce Crucible'da final görmeyi başarmış olan isimler.

En iyi 35 frame üzerinden oynanacak final yarın 16:30, 21:00 ve pazartesi 16:30, 21:00 olmak üzere dört seansta gerçekleştirilecek.Seanslarda sırasıyla 8/9/8/10 frame oynanacak.Finalin ilk gününün tv yayın akışına buradan ulaşabilirsiniz.

*Fotoğraflar Monique Limbos'a aittir.
*Maç sonu açıklamaları

12 yorum:

  1. Gerçekten tebrikler kaptana crohn hastalığı yakın bir akrabamda var ve gerçekten çok çekti hastalığın kötü yanı pasifken bile insanı bazen kötü yapması o yüzden helal olsun :D

    YanıtlaSil
  2. İlk kez Ronnie'nin kaybetmesini istedim,ama oynayacağı tuttu.

    YanıtlaSil
  3. Neden ilk kez kaybetmesini istedinizki ?

    YanıtlaSil
  4. Matthew Stevens'ın gülümseyen yüzü ve örnek sporcu ahlakı; hele hele tam momentumu yakalamışken ağır çekimde bile farkedilemeyen 3 faulde kendisini ihbar etmesi takdir gördü.Aslında ben de Ronnie hayranıyım ama Ronnie ışıltılı oyununu geliştirip hiçbir zaman bir Stefen Lee,bir Matthew Stevens,bir Ali Carter ayarında usta olamadı.Ronnie kazandı kabul ama ben bu oynun büyüleyici ruhunu her zaman bu üç büyük ustanın oynunda gördüm.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Matthew Stevens konusunda katılıyorum.Kesinlikle çok iyi bir sporcu.Keşke o kaçırdığı Dünya Şampiyonluklarından birini kazanabilseydi, o zaman çok daha farklı bir kariyeri olacaktı.Kendisinin oyun tarzı Ronnie'ye gerçekten benziyor.

      Ronnie konusunda ki görüşlerinize saygı duymakla beraber, snookerın son 10 yılına damga vurmuş oyuncu olarak seçildiğini hatırlatmak isterim.Yetişen her yeni oyuncunun neredeyse tek idolü vardır o da Ronnie.Zaten yeni nesilin çoğu hızlı-atak oyun tarzını benimsemiş durumda.Oyunda çağ açıp kapayan oyuncular olmuştur Alex Higgins, Jimmy White gibi.Ronnie de son çağın fatihi.Benim için hep başka bir şampiyon, en mükemmel ruh ...Ve sayabilecek onlarca güzel yakıştırma.

      Kusura bakmayın konu Ronnie olunca uzun yazıyorum biraz eheh :))

      Sil
  5. ya acaba ali carter salona girerken çalan şarkının adını biliyor musunuz :D

    YanıtlaSil
  6. Mevzu Ronnie olunca kitap yazsanız yeridir.Olağanüstü yeteneği konusunda herkes hemfikir.Ama bu ürkütücü yeteneğini incelikli oyunla birleştiremediği düşüncesindeyim.Diğer yandan fikirlerinize tamamen katılıyorum.Ronnie bu işin en orjinal,en büyük markası.

    YanıtlaSil
  7. dostlar ronnie yi yanlis taniyorsunuz galiba.
    ronnie tam anlamiyla bir sanatkar, bir sair.
    tebesiriyle masada siir yaziyor adeta ve snooker i estetik bir sanat haline dönüstürüyor.masada durusu, toplara hükmedisi bir sanatkar inceliginde.mac kazanmak yada hizli oynamak onun derdi degil. ve ayni zamanda bir insan o, kusur ve mükemmellik, umursamazlik ve disiplin, yenilgi ve zafer hepsi bir arada.
    eger hendry gibi bu ise cok siki sarilsaydi, 10 kere dünya sampiyonu, 1000 in üzerinde yüzlük seriyi coktan yapmis olurdu.ronnie nin yaninda Stefen Lee, Matthew Stevens, Ali Carter in esamesi bile okunmaz.
    ama bir john higgns, bir mark williams derseniz o ayri.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dedikleriniz kesinlikle doğru.Ronnie çok iyi geçen 2008'in ardından da benzer şeyler söylemişti ama bu kez söylemler biraz daha farklı.

      Kafasında bir şeyler düşünmüş bu çok net.Açıklamasında en az 3-4 kez "artıları ve eksileri" diye bahsediyor.En yakınındakilerin neler olup bittiğinden haberleri olduğunu da ekliyor sözüne.Tabi bir de ciddi manada ağır bir hal alan takvim var işin içinde.Bu takvim bırakın Ronnie'yi, ordan oraya koşturan Selby'i bile perişan edecektir.

      Pazartesi akşamı neler olup bitecek görelim.

      Sil
  8. Stevens,Carter ve Lee birer birer çok iyi oyuncular.Evet Stevens 2 finalini kazansaydı şimdi daha iyi yerlerde olurdu kim bilir.Carterin lanet hastalığı olmasaydı kariyeri çok ayrı bambaşka yerlerde olurdu.Bu isimleri usta sayıp Ronnie yi usta saymamanın düşüncesini merak ediyorum.Yorumunuza saygı duyuyorum.Bilmiyorum hiç snooker masasında oynadınızmı ama kırmızılar dagıldığında 3-4 pozisyon sonrasını düşünmesseniz değil 50 break 30 bile olmaz.Ronnie nin bu kadar hızlı masayı görüp çözüm üretmesi bile dahilik ve ustalık mertebesinde.Onu özel kılanda bu oluyor.Finali kaybeder kazanır orası kesin değil,bu adam snookeri özel kılıyor kesinlikle.İncelikli oyun derken neyi kastediyorsunuz anlamadım?

    YanıtlaSil