2 Temmuz 2011 Cumartesi

Kural Değişiklikleri

World Snooker'ın hafta başında yaptığı duyuru ile mevcut kurallardan bir kaçına yeni düzenlemeler getirildi.


Hafta başında görmüş olmama rağmen gözüme uzun gözüktüğü için yazmayı ertelediğim kural değişikliklerini prosnookerblog'da özetlenmiş bir biçimde gördükten sonra buradan sizlere ulaştırmak istedim.Kuralları daha açık bir biçimde anlatan ise World Snooker'ın hakemlerinden Andy Yates.

Yeni kurallar ile beraber faul ve ıska, bitişik top, sıradaki oyuncu gibi bölümlerde değişiklikler yapıldı.Kısa özet olarak sizlere aktarmaya çalışacağım;



Sıradaki oyuncu ve faul kuralı

Bu kısımda ki değişiklikleri ve düzenlemeleri anlatmadan önce mevcut sıradaki oyuncu ve bekleyen oyuncu kavramını açıklayayım;

Örneğin masada siz varsınız ve vuruş gerçekleştirdiniz ve pot gerçekleşmedi.Vuruşunuzdan sonra topların hareketi bitene kadar hala sıradaki oyuncu siz olursunuz.Diğer oyuncunun sıradaki oyuncu konumuna geçmesi için tüm topların hareketini tamamen bitirmesi gerekiyor.

Mevcut durum;Masada ki A oyuncusu vuruşunu tamamladıktan sonra rakibi vuruş için masaya geldi.Eğer vuruş sırasında hareket halinde bulunan başka bir top varsa bu durum faul olarak adlandırılmıyordu.

Yeni durum;B oyuncusu vuruşunu topların hareketi halinde yaparsa bu durum faul olarak çağrılacak.A oyuncusu masaya gelecek ve oyuna devam edecek.Yeni durumda hakemin insiyatifine bırakılan nokta ise şöyle; örneğin masada A oyuncusu var, 33 sayı önde ve tek bir kırmızı kalmış durumda.Eğer A oyuncusu toplar hareket ederken vuruşu yapar ve kırmızıyı cebe gönderirse normal şartlarda masada kalan 27 sayı B oyuncusuna yetmeyecektir.Ancak yeni kural ile faul olarak adlandırılan bu durumda hakem faul ve topların tekrar dizilmesi kararını verme hakkına da sahip.Aynı zamanda vuruşu yapan A oyuncusuna bir de uyarı verilecek.

Bir diğer düzenleme ise şöyle; Masadaki oyuncu vuruşunu rest ile yapıyor varsayalım.Vuruşu gerçekleştirdi ve kaçırdı ardından ise tüm toplar durdu.Oyuncu masadan kalkarken rest ile herhangi bir topa çarparsa bu durum herhangi bir faul oluşturmuyordu sebebi yukarıda açıkladığım sıradaki oyuncu kuralı.Bu durumun bir istismar sebebi olacağı göz önüne alınarak düzenleme şu şekilde gerçekleştirildi.Oyuncu rest ile vuruşunu yaptı ve kaçırdı masadan kalkarken de rest ile herhangi bir topa temasta bulundu.Yeni düzenleme ile bu durumda oyuncu cezalandırılacak.Oyuncunun sırasını savmış olması için vuruşu yapıp, masadan kalkmas ve resti yerine koyması gerekiyor.Bundan sonrasında ise vuruş tamamlamış sayılacak ve hakem tarafından oyuncunun puanı söylenecek.


Bitişik top kuralı

Bitişik topta genel olarak bir değişiklik değil sadece ufak bir düzenleme gerçekleştirildi.Hakem bitişik top kararı verdi ve oyuncu vuruşu yaptı.Ancak sonra topların bitişik olmadığının farkına varılırsa hakem topları yeniden dizerek vuruşu tekrar ettirebilecek.Durumun tam tersi de geçerli.Yani bitişik top kararı verilmedi ve sonrasında topların bitişik olduğu fark edildiğinde hakem topları yeniden dizebilecek.

Tekrar oynama

Bir oyuncu vuruşu gerçekleştirdikten sonra faul yaptı ise rakibi atışın tekrar yapılmasını ya da topun kaldığı yerden devam etmesini isteyebiliyor.Oyuncu kararını verdikten sonra bu karar geri alınamıyor.Faulü yapan oyuncu ise sadece hangi hedef topa yöneleceğini değiştirebiliyor.

Faul ve ıska kuralı

Değişikliklerin en önemlileri ve bir çoğu ise faul ve ıska kuralında gerçekleştirildi.

Hepimizin hatırlayacağı 2009 Uk Championship yarı finalinde Ronnie ve Higgins mücadelesine dönelim;




Rocket vuruş öncesinde faul gerçekleştirdiği için ve hedefteki top renkli olduğu için John Higgins burada renkli bir toptan snookerı çözmek zorunda kalmıştı.Yapılan değişiklik ile hakem vuruş öncesinde oyuncuları vuruş sırasının hangi topta olduğu konusunda bilgilendirecek.

Bir diğer değişiklik siyah oyununa gidilmesi öncesinde yapıldı.Örneğin A oyuncusu 31 sayı geride ve masada bir kırmızı var, yani A oyuncusunun framei kazanması için yeterli sayı masada mevcut.Ancak A oyuncusu vuruş sonrasında faul yaptı ve fark 35'e yükseldi, masada 35 sayı mevcut.Kural değiştirilmeden önce burada faul ve ıska kararı çıkıyordu.Yani oyuncu vuruşu tekrar ettirerek siyah oyununa gitmeden framei kazanma şansını yakalıyordu.Ancak yapılan değişiklik ile kural tamamen değişime uğradı.Faul sonrasında masada puan olarak eşitlik söz konusuyla ıska kararı çıkmayacak ve oyuncu topun kaldığı yerden devam edecek.

Düzenlemelerden bir diğeri ve sonuncusu şöyle; Örneğin A oyuncusu 30 sayı geride ve masada 35 sayı var.Yani framei kazanmak için yeterli sayı mevcut ancak A oyuncusu kalan son kırmızıyı direk görebilmesine rağmen pozisyon bırakmamak adına kırmızıyı direk görmeyi tercih etmiyor ve farklı bir yol ile kırmızıya ulaşmaya çalışıyor.İlk denemesinde başarısız oldu ve faul-ıska kararı çıktı.Bu durumda A oyuncusu 34 puan geriye düştü.İkinci kez aynı şekilde faul gerçekleştirdi ve A oyuncusu 38 sayı geri düştü ve masada 35 sayı var.Normal şartlarda oyunculardan birinin snookera ihtiyacı varken ıska kararı çıkmaz.Ancak A oyuncusu kırmızı topu direk görmek yerine farklı bir yöntem denediği için yine ıska kararı uygulanacak.

Değişikliklerin en büyüğü faul ve ıska kuralı ile ilgili yapılırken, kimi düzenlemeler kural kitabında atlanmış olan boşlukları doldurmak ve daha iyi bir hale getirmek adına gerçekleştirilmiş gibi görünüyor.

Kaynak; ProSnookerBlog

4 yorum:

  1. Enteresan acaba oyuncuların tutumu ne olucak ronnie twitten bir şey yazdımı

    YanıtlaSil
  2. Oyuncular da memnundur sanırım bu düzenlemelerden.Yerinde değişiklikler olmuş :)

    YanıtlaSil
  3. Evet haklısın senden bir tahmin daha istiyorum :D ronnie snookerı bırakmadan dolu dizgin bir sezon izletirmi bize sence ?

    YanıtlaSil
  4. Büyük turnuvalardan en az birinde zafer bekliyorum.Bunun dışında Çinlilere de gösterdikleri ilginin karşılığını vermek için Shanghai ya da Çin Açık'ta bir kupa armağan edecektir.

    YanıtlaSil