8 Mayıs 2012 Salı

AKILLARA ZARAR CRUCİBLE 2012

Benim için çok fazla olay oldu. Hani bir makalede muazzamca birleştiremeyeceğim birleştirirsem uzunluktan muzdarip olacak bir yazı olacak.




Hani alt başlık kahramanlarını şuraya iliştireyim ki bu yoğunluk tasaya dönüşmesin. Ve benim için çoğu gönülden manşet olabilirdi eğer RONNİE O’SULLİVAN şampiyon olmasaydı.

HENDRY(içinde Maguire gizli)…



Hendry ilk turda 147sini, 2.turda Higgins’e karşı gövde gösterisiyle birlikte 8.şampiyonluğu istiyorum açıklamasını, 3.turda Maguire felaketiyle masaları bırakmasını izledik ki bu demeç, onun bunu daha önceden planladığını belirttiği emeklilik demeci, Maguire’nin bozgunuyla oldukça alakalı olduğunu ve Maguire’nin bunu torunlarına anı olarak değil, bir efsanenin gidişine vesile oldum üzüntüsüyle karşılamasından sonra yarı final maçına tutunamamasını izledik ki Maguire gibi duygu patlaması kolay olan bi adama bunun ağır gelmesi çok normaldi. Onun kafası böyle çalışıyor. Bu kafa çalışım sistemi onun sporculuk kariyerini çok etkilesede benim bu tip insanlara sevgim çok farklıdır.




CARTER&TRUMP

Carter&Trump maçının son 3 seansı kafamdaki snooker arşivimde yerini kolay kaybetmez. Eski bir süper starın müthiş geri dönüşü, snooker tarihine geçebileceğine dair konuşması en kolay genç yetenek olan Judd’ın ilk büyük bozgunu ve son framenin bitti denilen anında muazzam snookerlar bırakarak tecrübeli Carter’ı yumruk şovuna pişman etmesiyle önemli bir terapi yakalamasını izledik. Bu terapi belkide Judd’ın yapım aşamasındaki kariyerinin kurtarıcısı oldu diyebilirim.

TURNUVADAKİ SÜRPRİZLEEEERRR

Murphy, Selby, Ding, Dott, Allen ve bu sezonun flaş ismi Lee ilk turda elendiler ki bu abilerin bazıları Ronnie’ye ‘gitsen ne fark eder kalsan ne fark eder’ marşını çalmışlardı. Bazılarıysa sessizlikleriyle tempo tutmuşlardı. O gitseydi ne olurdu bu Crucible’nin hali?

2.turda ise Higgins Hendry’den, Williams Ronnie’den bozgun yediler. Bu sürprizler olurken Youpeng’e 2-3, çeyrek final oynayan Jones’a 8-9 parantez açılması lazım.

Söylemek istediğim şudur ki pabuç artık daha pahalı.

Yaşlı kurtların dominasyonu azaldıkça arkada bekleyen yeni jenerasyon filizleri özgüvenli bir halde fışkırıyorlar. Bu hem iyi hem kötü. İyi kısmı bu taze kan, yeni heyecan her branşta iyidir ama fazlası, yani kurtlarla harmanlaması orantısız olursa felaket olur.

Mesela 2012 Crucible’ından Ronnie’yi ve Hendry’i çıkar geriye ne kalır? Kör kurtlar sağar kurtları ağarlardı. Tabii ki bahsettiğim yavanlıkta olmazdı. Sonuçta orası sihirli bir yer. Snooker sporunun en büyük mabedinde illaki beyindeki arşivlere giren olaylar olacaktı ama Hendry’nin yaşadıklarını, Ronnie’nin yaşattıklarını çıkarınca en kral turnuva hikayesi yavan olurdu.

Önümüzdeki zamanda eminim ki kurtlar daha hırslı ve motive olacaklardır ama Higgins&Roket kalitesinin yükselttiği seviyeyi artık kalan kurtların devralması zor. Bize bol bol Neil&Judd finali duasına çıkartırlar.

Ve aynı önümüzdeki zamanda yine kurtlardan bazılarından… özellikle 'gitsen ne fark eder' demecinden önce çok iyi arkadaşı olan ve kariyerinin her basamağındaki hiçbir Ronnie maçında kafa kaldıramayan Williams ve ona laf attıktan sonra karşılaştığı ilk maçta renginden, duruşuna rengarenk olan Murphy biraderlerden samimiyet göstergesi umuyorum.



Gelelim esas oğlana. Şahane bir turnuva geçirdi. Güzel denk gelmiş şampiyonlar paketiyle mücadele etti ve 4.şampiyonluğunu aldı. Mental açıdan değişimini veya turnuva içinde gösterdiği performanstan perdeleri konuşmayacağım. Beni daha çok sarsan basın toplantısındaki duruşuydu. Cümlelerine tam olarak yansımayan şuydu… ‘yıllardır aynı masada mücadele ettiğim, ailemden çok vakit geçirdiğim, benim neler yapabildiğimi ezbere bilen dostlarım bana inanmadılar. Benim olmayışım bir şey değiştirmez dediler. Eğer doktorum bana, ben doktoruma inanmasaydım böyle olabilirdi. Ben en iyi olduğumu tekrar gösterdim onlar ise olsalar ne olur olmasalar ne olur turnuvası oynadılar.’ sitemini gördüm.


6 ay yok Ronnie. İyimser ihtimali 6 ay yok olduğunu söylüyor. Uzun ara. Ama bahsetmediğim yeni mentaline, 6 aylık tırnaklara kadar tatili ekleyip ıstakasını alırsa yine kaldığı yerden izlemememiz için bir neden yok. Maç ritmidir, arkasından çıkacak spekülasyonlardır, başka ülkelerden kafa karıştıran ücretler ile iş teklifleridir… fark etmez. Oynamak isteyen, framelerden sıkılmayan, her atışı pot üzerine kurmayan Ronnie dünya şampiyonası gibi uzun frameli maçlarda kendini gösterecektir.  Çünkü o bu spor için yaratılmış.

16 yorum:

  1. Snookerda belki de en sevdigim adam Maguire ama kesinlikle cok yakin zamanda bir turnuva kazanmasi gerekiyor üstünden bu baskiyi atarsa birden cok Dünya Sampiyonlugu bile kazanabilir

    YanıtlaSil
  2. Başından sona çok doğru tespitler var teşekkürler Kaan.Belki 50 defa söyledim ama yine söyleyeyim "Murphy, Selby, Ding, Allen" gibi isimler ilk turda elenince turnuvanın heyecanı kaçtı gibi söylemler çoğaldı.Ancak snookerı seyirci gözünde değerlendirmiş en önemli isimler Hendry, Higgins, Williams, Ronnie, Matthew... hala turnuvadaydı.

    Rocket geri dönüşünü muhtemelen Uk Championship'e denk getirecektir.Burda olsun yeter.Zaferleriyle gözleri yaşlandırabilecek şampiyon.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok doğru söylüyorsun sezon boyunca bloğunu takip ettim hergün.. Çoook teşekkürler snooker konusunda Türkiye'nin çok önemli değerlerinden birisin (:

      Sil
    2. Teşekkürler Sinem Hanım. :)

      Sil
  3. Jenerasyon degisimi cok sancili oluyor. Bu cok asikar. Bunun sebebi de cok fazla ihtimal olmasi. 2 seneye kadar Judd ve Neil sazi daha fazla eline alip bu donguyu devam ettireceklerdir. Judd insanlarin sevdigi adam olacak, neil ise saglam oyunu ile kazanan. Steve Davis - Jimmy White 'tan ne farki var ki?. Kurt diye nitelendirdiklerimizin bu sezondan farkli birseyler yapmalari pek mumkun degil bence

    YanıtlaSil
  4. Ah evet Judd'ı atladım.Bir iki kelam etmem gerek onunla ilgili.Judd geçtiğimiz sezon Higgins'e kaybettiği finalden pek ders almamıştı bu sezon bunu gördük.Carter'a elendikten sonra da "Kendi oyunumu oynamaya devam edeceğim.Önümüzde ki sezon iyi olacak." dedi ve ders almaya niyeti olmadığını gösterdi.

    YanıtlaSil
  5. Devam etsin bakalım kendi oyununu oynamaya nereye kadar devam edecek :D birde maguire elenince belki heyecandan belki başka şeyler hiç bahsetmedik, hendry eğer emekliliğini açıklamasaydı carterı yeneceğine inanıyordum çünkü o emeklilikten sonra her insanın canı sıkılırdı bence, inşallah önümüzdeki senelerde bir şeyler kazanır.

    YanıtlaSil
  6. Ah Hendry ah. Neden bıraktınki...

    YanıtlaSil
  7. selby ve maguire treni kacirdi.gelecek yillar snooker i ding ve judd domine edeceklerdir. özellikle ding bence en iyisi, judd onun gibi olabilmesi icin cok ekmek yemesi gerek.ding in tek eksigi, uzun frame li mac aliskanliginin az olmasi.
    su bir gercek ki hendry den sonra 92 kusagi snooker in altin cagini olusturdu.ronnie, higgins ve williams.crucible dan bu yana snooker a bakarsak, bana göre
    1. hendry, 2. davis, 3. ronnie, 4. higgins, 5. williams gelir.
    fakat bunlar icerisinde ronnie insanüstü özellikleriyle digerlerinden ayri bir yerde durur.
    sonuc olarak snokker nin gelecegine cinliler etki edeceklerdir.Xiao Guodong, Liu Chuang, Yu Delu gibi isimleri sikca duyabiliriz.Jack Lisowski den pek umutlu degilim.Luca Brecel icin beklemedeyim yani ben de wildcard veriyorum.Michael White in Jamie Jones gibi yavas yavas yukarilara tirmandigini görürsek sasirmayalim.

    YanıtlaSil
  8. açıkçası Ding'in treni kaçırmaya başladığını düşünüyorum. özellikle Crucible'de yaptığı açıklamalar ya bilinç altını çürütmüş yada kodoman çinlilerden baskı görmüş ki ikisininde Ding'e zararı büyüktür. ne demişti? hem masalar kötü hem seyirciler! yer neresi? Crucible! seyirciler konusunda haklı olabilir mi? belki, küçücük bir belki ama bazı mecburen çinli seyirciler olarak aldığımızda o belki ölür. geriye kalan kısımda Crucible tiyatrosunun modern olmadığından bahsetmiş. haklı. çok çok çok haklı. hele bazı çin alırsak 4-5 tane daha çok eklerim ki öyle haklı. ammmaaaa orası mabet, orası bir müze, orası bir gelenek... Peki benim yazdığım yüzeysel denklemi Ding bilmiyor mu? ben izleyen O yaşayanken bilmiyor mu? tabii ki biliyor ama çin politikası ama çin menfaati ama krizde eller titrerken biz destek vermiştik bilinci ama şuan dünya şampiyonasını düzenlemeyi hak eden(modernlikte hak eden) yer çin ama çinlilerin snooker izleyişleri çok değişti ama ama ama ama... karşılığındaki tek ÇÜNKÜ mabet=CRUCİBLE bay ding...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ding'in büyük bir hayal kırıklığı yaşadığı gerçekti açıklamalar sırasında.Bunun sebebi de seyircinin karar frameinde Ryan Day'i neredeyse ölümüne desteklemiş olması olabilir.Her ne olursa olsun dediğin gibi Dünya Şampiyonasının yeri Crucible'dır.Hearn de bu konuya değindi ve "Ben ölene kadar Crucible'da olacak." dedi.

      Genç oyuncu çok, çok hikaye de çıkar.

      Sil
  9. Son Crucible öncesi, Maguire demek Ding demek diye düşünürdüm.Ama Maggi'nin hastalığını çok daha kronik,hekim müdahalesi gereken bir marazi olduğunu Hendry maçının 13. frame'inde gördüm.Maggi 11-1 önde, Koca Hendry artık sadece gülümsüyor,Maggi ise kaçırdığı bir pembeden sonra masaya uzanıp kalıyor.Kızarıyor,bozarıyor;sanki mağlup kendisi...Uzun maçlara dayanabilecek adam değil Maggi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Pembeyi kaçırdıktan sonraki üzüntüsünü arada ki fark ne kadar fazla olursa olsun oyunu yeterince ciddiye aldığı şeklinde yorumlamıştım ben.

      Sil
  10. eskiden ronnie derdi ki: ben sampiyon olamasam higgins olsun.gecen yil ise ding olsun dedi.ding in kariyerine bakarsak 92 kusaginin hemen arkasindan gelir.adamin bir dünya sampiyonlugu eksik.ingiliz seyircisi ding i pek sevmiyor bu dogru fakat ding, nasil masters sampiyonu olduysa o seyirci önünde dünya sampiyonu da olacaktir.

    YanıtlaSil
  11. Ding yetenekli bir oyuncu.İngiliz seyirci onu sevmez doğru ama yıllardır bir kusuru var Ding'in.Samurai mantığı.Yenilmek onun için onur kırıcı.Ama bu Britanya kültürünün oyunu ve onlar şövalye davranışlı,asil duruşlu adamlar görmek ister :kaybetmeyi onurla karşılamak,rakibi tebessümle kutlamak gibi.Ding bunları öğrenemezse kazansa bile sevilmeyecektir.Ronnie bir defasında onu 10-0 yenmişti.Ding masa kenarına yığılıp kaldı.Hayır bu Ronnie, 10-0 da yener 20-0 da oturup ağlayacak ne var.İngiliz de olsa böyle oyuncuları sevmez İngilizler;Milkens ve Allen gibi oyuncular da sevilmez çünkü kibirlidirler.

    YanıtlaSil
  12. ding galiba bir ceza almıştı tam hatırlayamıyorum ondan sonra seyirciyi kaybetti, adam antipatik bir kere

    YanıtlaSil