18 Nisan 2012 Çarşamba

World Snooker Championship'e Az Kala

 

 2012 Betfred.com World Snooker Championship için geri sayım sürüyor.21 Nisan - 7 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirelecek olan Snooker takviminin en önemli etkinliğinde merak ve heyecan had safhada.




 Turnuvanın açılışı her zamanki gibi bir önceki senenin şampiyonu tarafından yapılacak. İlk tur maçları "Best of 19"formatıyla gerçekleştirilecek. Turnuvayı kazanan oyuncu 10000 sıralama puanının yanı sıra £ 250.000'luk ödülün de sahibi olacak. The Crucible'da 147 gerçekleştirebilen bir oyuncu olursa da £ 50.000'lik para ödülünü kazanacak.

 


 İlk eşleşmemiz John Higgins - Liang Wenbo. 2011 Dünya Şampiyonu Higgins, bu sezonu kendi standartları içerisinde felaket olarak nitelendirilebilecek şekilde geçirdi. Liang Wenbo ise ilk çıkış yaptığı dönemdeki heyecanı izleyicilere artık hissettiremiyor ve bunun yanında sıralamada da gayet geride kaldı.Çok kolay olmasa da John Higgins, Çinli rakibi karşısında üstünlük kuracaktır.

 İlginç eşleşmelerden biri de Stuart Bingham - Stephen Hendry. 2012 Australia Open'ı kazanan Bingham, son dönemlerde formu düşse de, Stephen Hendry'nin bir-iki yıllık buhran dönemini atlatması ve kendini toparlamasıyla birlikte Hendry ön plana çıksa da bu maçın çok ortada bir maç olduğunu düşünüyorum.

 Graeme Dott - Joe Perry eşleşmesinde ise, Perry elemeleri rahat geçerek buraya gelmiş olsa da 2006 Dünya Şampiyonu Dott, disiplini ve oyun karekteri ile adını bir üst tura yazdırmaya daha yakın olan taraf.

 Adından bu sene çok söz ettiren Belçikalı Youngstar Luca Brecel ise, The Crucible'da mücadele eden en genç oyuncu ünvanını kazanacak. Bu sezon oynadığı iki finalde de hüsrana uğrayan tecrübeli Maguire ise Dünya Şampiyonluğuna gözünü dikmiş durumda.İzleyiciler tarafından büyük sempati uyandıran genç Brecel, bu kadar talihsiz bir kura çekmemiş olsaydı daha üst turlara adını yazdırabilirdi fakat başarıya aç bir Maguire'ın da ilk turda eleneceğini düşünmek hayalperestlik olur.

 Belki de 16 eşleşme arasından sonucu en çok belli olan eşleşme Shaun Murphy - Jamie Jones eşleşmesi. Crucible havasını solumanın bile büyük başarı olduğunu düşündüğüm Jones için, Murphy karşısında şans tanımıyorum.

 Bu sezonun şüphesiz en formda oyuncusu Stephen Lee, İngiliz Andrew Higginson ile mücadele edecek. Sürpriz ihtimali elbette var fakat Stephen Lee'nin oyunundaki toparlanmayı 2009'da Lee'yi izleyen takipçilerimiz çok iyi sezeceklerdir.Daha çok oyunu düşünen, daha çok kazanmayı isteyen ve daha çok maç yapan bir Lee ortaya çıktı.Bu yüzden de Higginson'ın işi gerçekten zor.

 

 Bu sezon sonunda emekli olmak istediğini açıklayan fakat sonrasın kesin kararını vermediğini söyleyen Allister Carter, son dönemlerde kendini gerçekten hiç iyi hissetmiyor.Yaptığı açıklamalarda oyundan, sergilediği performanstan hiç memnun olmadığını dile getiren oyuncu için bu Crucible son Crucible olabilir.Mark Davis'in burada turu geçmemesi için hiç bir sebep yok.


 Geçen sezona fırtına gibi giren ve bu sezon da UK Championship'i kazanan Judd Trump, geçen turnuvada trajik potlarla elediği Dominic Dale ile karşılaşacak.Dale, iyi oynadığı zamanlarda çok tehlikeli olabilen bir oyuncu.Normal şartlarda hiç kimse Judd'ın ilk turda kaybedeceğini düşünmüyor fakat elemelerden gelip de bunu başarabilecek ender oyunculardan biri de Dale'dir.

 

 Mark Williams - Liu Chuang eşleşmesi de sürpriz kapasitesi çok düşük maçlardan olarak göze çarpıyor.Elemelerde Jimmy White'ı devirerek buraya gelen Liu'nun kurada "MJW" ile denk gelmesi şanssızlık olarak değerlendirilebilir.

 

 Kura çekiminin tartışmasız en ilginç ve en spekülatif eşleşmesi Ronnie "The Rocket" O'Sullivan - Peter "The Tortoise" Ebdon. Lakaplarından da anlaşılacağı üzere oyun karekteri bakımından denk gelebilecek en zıt ikili. Biri roket kadar hızlı iken, diğeri kaplumbağa kadar yavaş.

 Şu detayı kesinlikle atlamayalım.WSC'den önceki turnuva China Open'dı. Bir yanda China Open'da Neil Robertson,Stephen Maguire gibi isimleri yenerek şampiyon olan çok formda bir Peter Ebdon var.Diğer tarafta ise son 3 sıralama turnuvasına yaşadığı "Mononükleoz" rahatsızlığı sebebiyle katılamayan Ronnie var.Rocket taraftarlarının endişeye kapılması muhakkak ki normal.Fakat şunu gönül rahatlığı ile söyleyebilirim ki, yavaş oyunu ile rakiplerini dağıtan bu kaplumbağayı ezerek geçebilecek yegâne oyuncu da Ronnie O'Sullivan'dır.

 

 Martin Gould -David Gilbert eşleşmesi yine sonucu önceden tahmin edilesi maçlardan biri. Elemelerden gelen Gilbert'in Dünya 12 Numarası karşısında şansı olduğunu düşünmüyorum.

 

 2010 Dünya Şampiyonu ve son Masters Şampiyonu Avustralyalı oyuncu Neil Robertson, İrlandalı tecrübeli oyuncu Ken Doherty ile karşılaşacak.Doherty'nin Neil'i zorlaması muhtemel ama Neil'in geçen sezon düştüğü hataya tekrar düşerek WSC'ye ilk turda veda edeceğini düşünmüyorum.

 

 Ding Junhui - Ryan Day karşılaşmasında Galli oyuncu Ryan Day'in sürpriz olasılığı elbette var fakat Çinli Ding buna izin vermeden maçı rahat kazanacağını düşünüyorum.

 

 2012 World Open Şampiyonu Mark Allen günden güne daha iyi performans sergiliyor.Bu sezon ilk sıralama turnuvası zaferini yaşadı ve artık daha fazla başarıyı istiyor.Karşısında genç bir Çinli var.Cao Yupeng.Elemelerde zorlu maçları atlatarak Crucible'a adım atan Yupeng, talihsiz bir kuranın kurbanı olacağı düşüncesindeyim.Mark Allen da fazla fırsat tanımadan maçı rahat bir şekilde kazanır.

 

 Belki de eşleşmeler içerisinde sürprize aday maçlardan bir tanesi Mark Selby - Barry Hawkins.1.5 sene öncesine kadar Selby, tank oyunu ile oyuncuların eşleşmek istemediği isimdi.Zaten bu performansı da onu bu süre içerisinde hep çeyrek final-yarı final seviyesinde tuttu.Bunun sonucunda da geçici sıralamada 1 Numara'daki yerini aldı.Fakat son dönemlerde oyununda bariz bir düşüş gözlenen İngiliz oyuncu, son dönemlerde yaşadığı boyun rahatsızlığı ile de başı dertte.Bu şartlar altında yerinde hücüm etmeyi bilen Hawkins karşısında, maçın ağırlığını Selby'e vermek doğru olmaz diye düşünüyorum.

 

 Crucible'da ilk turdaki son eşleşmede, Matthew Stevens - Marco Fu karşılaşması dikkat çekiyor.Denk güçlerin mücadelesi şeklinde geçecek olan bu maçta daha az hata yapan tarafın maçı kazanacağını düşünüyorum.


 Büyük heyecan Cumartesi günü yerel saat ile 12.00'dan itibaren John Higgins - Liang Wenbo maçı ile başlayacak.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder