18 Nisan 2012 Çarşamba

Dünya Şampiyonası Genel Bakış

Dünya Şampiyonası için geri sayım sürüyor.Başlangıca çok kısa bir süre kaldı ve geçtiğimiz sezon olduğu gibi yine heyecanı yüksek bir turnuva bizleri bekliyor.



The Crucible'a kavuşmamıza çok kısa bir süre kaldı.Bu sezon açılışından beri, şampiyonlarıyla "Özlenen ve Beklenen Şampiyonluklar" sezonu oldu.Uzun süredir kazanamayanların ve ilkleri yaşayanları sezonunda son durak Dünya Şampiyonası.

Tabloya ufaktan bir göz atınca alışık olduğumuz gibi, bir tarafın çok zorlu olduğu görülüyor.Ronnie, Trump, Lee, Mark Williams, Ding, Allen, Selby tablonun alt kısmında.

Son şampiyon Higgins hepimizin bildiği gibi bu sezonu boş geçirdi.Zaten geçtiğimiz sezon olup bitenlerden sonra Higgins'in bu yıl harikalar yaratmasını beklemek anlamsız olurdu.Crucible laneti ve Higgins'in durumu turnuvaya erken turda veda edebileceğini gösteriyor.İskoç oyuncu her ne kadar Crucible için çok iyi hazırlandığını söylese de Çin Açık'tan bu yana sadece iki hafta geçti.Gerçi Higgins, Ronnie, Williams gibi büyük ve yetenekli isimler için bu süre bile çeyrek finale kadar ilerlemek için yeterli.Bundan mütevellit Higgins'in turnuvaya en iyi çeyrek finalde veda edeceğini düşünenlerdenim.

Efsane oyuncu Hendry bu yıl çok iyi şekilde toparlandı.Maç içinde yer yer kopmalar olsa da en iyi 19 frame'lik bir oyun tekrar maça dönmek için yeterli.Hendry'nin Bingham'ı geçeceğini düşünüyorum.Çeyrek final ihtimali ise Higgins ile doğrudan bağlantılı.Eğer Higgins ilk turda elenirse Hendry için bir çeyrek final yolu gözükebilir.Ancak pek de olası değil gibi.İtiraf etmek gerekirse Hendry'nin çeyrek finalde olacağı bir Dünya Şampiyonası daha da güzel olur.

Gelelim Luca Brecel'e.Bu çocuğun doğal yetenek olduğu ön elemelerde çok açık görüldü.Son ön eleme turunda King'e karşı elenme noktasına gelmiş olması önemli değil.Henüz 17 yaşında bir isim için bu gerginlik fazlasıyla anlaşılır.İlk turda ki rakibin Maguire olması biraz şanssızlık.Gould gibi bir isme karşı daha kolay diş geçirebilirdi.Ancak onun da amacı ilk yılında şampiyonluk yaşamak değil.Luca hedefini 2016 öncesinde Dünya Şampiyonluğu olarak koymuştu.Bu da Hendry'nin rekoruna göz diktiğini gösteriyor.Burada yer alan en genç oyuncu unvanını kaptı bile.Ayrıca The Crucible'a 17 yaşında ayak basan beş oyuncudan biri.Bunlardan ikisi Ronnie ve Hendry birden çok kez şampiyon oldular.Judd final oynadı.Luca'nın da bunu yapacağına şüphe yok.Yüksek ihtimalle ilk turda elenecektir ama olur da turu geçerse çeyrek finalde yerini alacaktır.


Tabi ki Ronnie...Bu sezona heyecanla başlayan ve bence kötü de bir yıl geçirmeyen Rocket için ciddi bir sınav var.İlk turda Ebdon ardından olası bir Williams hemen ardına Neil.Yol çok zorlu.Ronnie'nin bu sezon ki en büyük değişimi kopup gittiği maçların bir noktasında geri dönüşe başlamış olmasıydı.Birleşik Krallık turnuvasından beri bu apaçık ortada.Şampiyon olduğu German Masters'da çoğu maçı geriden gelerek kazandı.Galler ve Çin'de benzer maçlar oynadı.Masters aynı şekilde.Bu kez bir şans da maçların uzun soluklu ve uzun aralı olması.Bu Ronnie için harika bir haber.Hastalığı yer yer onu etkileyecek olsa da Rocket'in çeyrek finale kadar rahat bir şekilde gideceği ortada.

Bunun yanı sıra Selby istemeyeceği bir yere düşmüş olabilir.Çünkü belalısı Ding ile çeyrek finalde karşılaşma ihtimali var.Eğer bu eşleşme gerçekleşirse Ding'in kazanacağına şüphem yok.Bir de şu aralar boynundan yaşadığı sıkıntılar mevcut.İşi hiç de kolay değil.Ayrıca Selby'nin bir Dünya Şampiyonluğu kazanamayacağını düşünenlerdenim.

Son finalist bence zor bir rakibe denk geldi.Birleşik Krallık şampiyonasında şans potlarıyla bir kaç frame alıp Dale'i elemişti.Zaten Dale de Birleşik Krallık'tan beri iyi bir hazırlık süreci geçirmiş durumda.Beklenen kadar da kolay bir maç yok ortada.Zaten çeyrek finalde de muhtemel rakip Lee.Geri dönüşünü PTC Final'i ile gerçekleştirmiş ve çok iyi şekilde kendine gelmiş bir isim.Judd için çeyrek finalin ötesini göremiyorum.

İlk 16'ya girmişken neden kötü oynadığını bir türlü anlayamadığım Gould'dan da bir çıkış bekliyorum.Hele bir de ikinci turda Neil'dan rövanş alma şansı varken.Gould geçtiğimiz aylarda snookerdan biraz erken emekli olup dart oyuncusu olmayı istediğini söylemişti.Belki de konsantre kaybının sebeplerinden biri bu.

Genel olarak baktığımızda ise Ronnie, Ding, Maguire ve Lee'nin yarı finalde yer alabilmesi bana daha mantıklı geliyor.Skybet Ronnie, Higgins, Judd ve Selby'nin içerisinde olacağı bir yarı final için 1'e 50 veriyor.

Merak ettiğim konulardan bir diğeri ikinci tur için Williams-Ronnie eşleşmesi.Çin Açık'ta ki son maçın ardından Mark Williams anlaşılmaz bir çıkış yapmıştı.Yıllardır kaybetmenin hayal kırklığı ile olabilir tabi.Bu kez neler olup bitecek bilemiyorum.Unutmadan şunu da ekleyeyim, her iki isim de birbirlerine büyük bir saygı duyuyorlar.

Son olarak bu yıl çok fazla 147 ve bunun yanında 147 denemesi izledik.Bunlardan bir tanesini de Crucible'da izleyebiliriz.Burada yapılan maksimum sayı olarak diğerlerine eşit olsa da onlardan daha anlamlı ve daha yukarıda bir yerde duruyor.

29 yorum:

  1. selam,bende herkes gibi merakla bekliyorum hafta sonunu.yanlız üstteki yazıda nazarı dikkatimi çeken bir noktaya temas etmek isterim müsadeniz olursa.tüm elit oyunculara tek tek değinilirken hayranı olduğum judd'un ismi son finalistten öte geçememiş:)ayrıca birde çok şanlı olduğu yönündeki şehir efsanesinede parantez açılmış:)benimde kısaca tahminlerim şöyle.tabiki favorim(serhan ve sizin hoşgörünüze sığınarak)uzak ara judd.ronnie'nin değişken ruh hali nasıl bende bekliyorum.(katılacakmı emin bile değilim:))boş geçen higgins ve selby başarırsa şaşırmam.lee'nin ve allen'in oyunlarını seviyorum.neil'den ben bile korkuyorum sürprizimden öteye geçemeyecek iki isim murphy,williams.bombalarım gould, ding.teşekkürler.şimdiden keyifli turnuvalar;)

    YanıtlaSil
  2. Suat Bey inanır mısınız Judd ile ilgili bölümü yazarken aklımdan siz geçmiştiniz :)) Ne yalan söyleyim o Birleşik Krallık turnuvası maçına takıldım biraz.Yoksa Judd'ın oyun tarzına falan laf atamam :) Keyifli oynuyor adam.Geçtiğimiz Dünya Şampiyonasında hepimizi mest etti :)

    YanıtlaSil
  3. çok teşekkür ederim,aklınıza bir'an bile gelebildiysem mutlu olurum,(yinede düzeltme yapılmamış)hoş akılda kalacak kadar bilgi sahibi olduğumuda sanmıyorum ya neyse.amatör takipçiyim sadece:)tekrar teşekkürler,kolay gelsin yoğun bir hafta olacak sizin içinde;)

    YanıtlaSil
  4. İnfazure Bey,siz S.Lee,Matthew Stevens ve Shaun Murphy'nin W.Ch'deki şanslarını nasıl görüyorsunuz?
    selamlar,Mehmet Güler

    YanıtlaSil
  5. Levent Özsoy19 Nisan 2012 13:47

    Turnuvanın seyir zevki açısından Ronnie, Judd, Gould gibi atak oynayan oyuncuların mümkün olduğunca ilerleyen turlara kalmasını temenni ediyorum

    YanıtlaSil
  6. Selamlar,Suay Bey Judd ile ilgili benim bir problemim yok iyi ve yetenekli bir oyuncu olduğu aşikar ama şans potları,kaçırdığı potların ardından pozisyon bırakmama vb hep bu adama oluyor...

    Favorim kesinlikle ilk turu geçerse Ronnie ve Higginsin tehlikeli geliceğini düşünüyorum çünkü ne olursa olsun yetenekli oyuncu 3 ay oynamasın 3 ay snooker oynayan bi oyuncuyu yenebilir uzun zamandır ortalardada yok Geçen sene ronnienin yaptığı gibi patlayabilir ama inşallah patlamaz tabi :D

    YanıtlaSil
  7. @Mehmet Güler,

    Lee belki çıkışını bu sezonla taçlandırdı ama iş ilk 16'ya geri dönmekle başlamıştı.Bir çeyrek final kesinlikle bekliyorum.

    Matthew'ın oyun tarzını gerçekten beğeniyorum.Onun da ilk 16'ya dönmesi beni sevindirmişti ama bi türlü tam verimle oynayamadı.İlk turu geçecektir ama sonrası için umutlu değilim maalesef.Shaun'un da ikinci tur sonrası turnuvaya veda etmiş olacağını düşünüyorum.

    YanıtlaSil
  8. Yorumunuz için çok teşekkürler.Keyifli bir W.CHAMP.'te
    değerli yorumlarınızı bekliyoruz
    saygılar Mehmet GÜLER

    YanıtlaSil
  9. Trump şansını nerede kaybetti; cevabı şu olabilir mi:U.K.öncesi ve sonrası bazı önemli ustaların beyaz top kullanımıyla ilgili tavsiyelerine 'ben zaten hepinizi yeniyorum???' gibi çirkin bir cevap vermesi bütün kredilerini bitirdi.Artık sempatik değil.Bu itici delikanlıyı çok fena yenilgiler bekliyor.O yapıcı yorumlara saygı duyup teşekkür edebilseydi, ustalar masada ona karşı bu kadar sert olmazlardı.Trump BİTTİ

    YanıtlaSil
  10. Şurası bi gerçek ki ıstaka lee'ye çok yakışıyor.Bir de adam bu işin delikanlısı ; üçü beşi aramıyor rakip iyi ise frame topundan evvel rakibi kutlayabiliyor.Masa onun iken topun GİDİŞİ bile farklı dersek asla sokak jargonu olmaz.Gerçekten farklı...
    saygılar...

    YanıtlaSil
  11. Judd'ın çıkışları biraz da genç olmasıyla alakalı.Bir kaç sene sonra açıklamaları daha usturuplu olacaktır.Bu tip farklı karakterde ki oyuncular hep benzer çıkışları yaparlar zaten.Alex Higgins, Ronnie, Mark Allen, Judd...Oyuna yeni bir soluk getirdiği gerçek.

    Beni şu an için daha da heyecanlandıran gelecek yıllar için Luca-Judd mücadeleleri :)

    YanıtlaSil
  12. Herzamanki gibi güzel bırr değerlendirme olmuş.Hıggıns ilk turlarda patlama yapabilir.ama ondan sonrası crucible laneti gerceklesebilir.Martin bence yanlış yola sapmış gibi dart mart snooker kadar para vermez adama.yeşil cuhalarda görmek ısterz:D.Ronnıe nın pıskolojısı nasıl bılemıyorum ama maçlarda geriye düştüğü zaman söyle bırbaksın ve hatırlasın german masters maclarını.Juddın masa şansı kabul edilebilir seviyelerde olsun lütfen artık, ama severız tarzını jenerıklık vuruslarını esırgemesın:).Ve lee ronnıe ile karsılasmıyorsa yarı finali en çok hakeden isim bence.Evet lee ye ıstaka yakışıyor bir diğeri tabıkı ronnie:))).Luca da keyif almaya baksın. Adamın hedefi belli ama bence yanlış buluyorum bilardo bu neyin ne olacagını kestirmek zor.Lucaya kadar daha coook kişi hakedıyor mesela ding ve selby.herkese iyi seyırler dılerken sezonun son turnuvası olduğu içinde içimi hüzün kaplıyor:(

    YanıtlaSil
  13. @Cue Boy,

    Aslında dartta da iyi para var.Ve snooker ile dart iç içe geçmiş sporlar.Seyirci ortamı da harikadır.

    Sezon bitiyor ama 1.5 ay sonra yeniden başlayacak :)

    YanıtlaSil
  14. Kıymetli Cue Boy,Ronnie bu işin en orjinal adamı.Bu bir gerçek ve çoğu maçını bilerek kaybettiği kanaatindeyim.Bu bir nevi snooker'dan intikam alma arzusu sanki. Eğer biraz istesin sol eliyle bile onu kimse yenemez.Ama adam farklı alemlerde farklı değerlerle yaşıyor gibi.Bu işin Maradona'sı o kabul ama artık zihnen emekli,bitirmiş.çok yazık...

    YanıtlaSil
  15. Sayın Adsız dediğinize tamamen katılıyorum çoğu snooker sever kimse snookerdan büyük değildir diyor buna katılıyorum ama ne olursa olsun kimse ronnieden iyi büyük hiçbişi değildir ve ronnie bu oyunu bırakırsa snooker illaki bir şeyler kaybeder diye düşünüyorum.

    YanıtlaSil
  16. Eheh:)) Her sporda olduğu gibi snookerda da öyle oyuncular oldu ki bunlar oyuna hep can getirdi.Jimmy White, "Ronnie gibi oyuncular yetiştiği sürece snookerın geleceğinden endişe etmeye gerek yok." demişti.Alex Higgins hayatını kaybettikten sonra Will Robinson'ın şöyle bir sözü vardır;

    "There are two things that brought snooker to where it is today - first one is colour TV and the second one is Alex Higgins. "

    Spordan büyük oyuncular olmadığı doğru ancak öyle oyuncular var ki olmadıkları zaman spor bitkisel hayat gibi yaşamını sürdürebilir.

    YanıtlaSil
  17. Söz güzelmiş :)

    İnfazure, Ronnie hangi gün maça çıkacak acaba bellimi?

    YanıtlaSil
  18. Evet.Pazartesi-Salı 16.30'da seansları.

    YanıtlaSil
  19. Arkadaşlar bir bilen söylesin;İngilizler bu oyunu öğretecek başka millet bulamamışlarmı da çinlilere smokin giydirip şebeğe döndermişler.Her şeyin bir rajonu var.5 snooker için masaya dönerler,yenilince ağlarlar.Asil duruşlu adamların oyunu bu.Yok öyle yağma

    YanıtlaSil
  20. Eheh :)) Çinliler oyuna kendileri dahil oldular.Çinli oyuncularla ilgili bir sorun yok bence ama sporun Çin'e yöneliyor olması üzücü biraz.

    YanıtlaSil
  21. bir spor dalına bile ırkçı bir yaklaşım uygulayan sempatik insanların yaşadığı canım memleketim.

    YanıtlaSil
  22. @15:57 de yazan adsız arkadaş iyiki bu yorumu erken yazmış,eğer higgins-wenbo maçından sonra yazsa imiş yersiz olacakmış zira.o ne güzel 'iyi ahlak' dersi idi öyle.önce faul yaptığını ispiyon etti,sonra ilahi adalet higgins kaçırmayacağı bir kırmızı kaçırdı,öne geçti fakat centilmen bir şekilde maçı kaybetti.(yanılıyorsam beni düzeltin ne olur)ronnie wenbo için 'çinli küçük kardeşim' demiş bir maçtan sonra.wenbo artık benimde 'çinli küçük kardeşim';)

    YanıtlaSil
  23. Oldukça dürüstçe bir hareketti.Zaten asil bir sporun ruhuna yakışan da buydu.Wenbo hep sempatik bir oyuncuydu ve öyle olmaya da devam edecek.Kendisini severek izliyoruz. :)

    YanıtlaSil
  24. Wenbo'yu herkes gibi ben de takdir ettim.Helal olsun.Yenilince gülümseyebilen bir çinli kardeşimizi ilk defa görmek beni etkiledi.Wenbo yakışıyor bu oyuna.

    YanıtlaSil
  25. İnfazure Bey,snookerın diğer Avrupa ülkelerinde durumu nedir.Türkiye'de çalışma varmı?Diyelim bir İstanbul masters oldu,2000 kişlik bir salon dolar mı
    saygılar Mehmet Güler

    YanıtlaSil
  26. Avrupa'da durum iyiye gitmeye başlıyor.Başı Almanya çekmek üzere, Belçika, Polonya, Avusturya gibi ülkelerde spora ilgi çok yoğun.Türkiye'de de bir trend olduğu doğru ancak çok da yeterli olduğunu sanmıyorum.Ancak 3-4 sene sonrasında PTC'ler gibi küçük bir sıralama turnuvasına ev sahipliği yapılmaması için sebep yok.

    YanıtlaSil
  27. Teşekkürler...

    YanıtlaSil
  28. Oyunculara bir diyeceğim yokta hakemlerin hepsi Çinli olsa keşke :)

    YanıtlaSil