30 Nisan 2012 Pazartesi

Dünya Şampiyonası 10.Gün

İkinci tur maçlarının son gününde inanılmaz işler oldu.Güne damgayı harika bir maç çıkaran Ali Carter vurdu.




Crucbile'da günün öğlen seansı nefesleri kesti.İki harika maçın oynandığı seansta Ali Carter ortaya koyduğu oyunla büyük alkış alırken kötü günleri geride bırakmak adına iyi sinyaller verdi.

Dün seansı 9-7 geride kapatan Kaptan bugün ki seans arasına da 11-9 geride gitti.Aradan sonra ilk frame'i de almayı başaran Judd için çeyrek final çok yakındaydı ancak işler ummadığı şekilde değişti.Carter'ın aldığı framelerle gerginliği artan ve tavan yapan Judd decider'a kadar inanılmaz hatalar yaptı.Karar frameinde altın değerinde bir şans bulan ancak akıl almaz bir kırmızı da hata yapan 22 yaşındaki oyuncu Carter'ın frame'e topunu cebe göndermesini izledi.Ardından tekrar masaya gelen ve dört snookerlık farkı kapatmayı deneyen Judd birer birer aradığı snookerları bulmaya başladı.Farkı tek snookera kadar indirdikten sonra kırmızıyı Carter'a bırakan oyuncu 12-9 önde olduğu maçı ağır bir şekilde kaybetti.

Carter maçın 22. frameinde bir maksimum denemesinde bulundu ancak kırmızının siyahı kapatmasıyla seri 81'de sona erdi.Benzer şekilde Judd da maçın 19. frameinde bir 147 denemesinde bulundu.Seriyi 96'ya kadar getiren oyuncu kırmızıları açamayınca izleyicilerin hevesi kursağında kaldı.

Kötü giden günlerin ardından en büyük şampiyonluk adayını harika bir performansla geçen Carter 2010 yılında yarı finale yükselmiş ancak şampiyon Neil'a 17-13 kaybetmişti.Carter'ın maç sonu açıklamaları şöyle;

"Turu geçtiğim için mutluyum.Judd'a tebrikler, her yerden pot yapabiliyor.Ama bugün benim de gösterdiğim gibi, her yerden pot yapmaktan daha önemli şeyler var.Yeterince tecrübeye sahibim.Fist pump'ı yapmamalıydım ama kendimi rahatlamış hissettim.Son kırmızı da kötü bir vuruş yaptım.Eğer iyi bir güvenli vuruşa konsantre olsaydım maçı daha kolay kazanabilirdim.Ama bu işi daha da güzel kıldı.

Judd maç boyu bir çok şans anı yaşadı ama biri için bile özür dilemedi.Son framede de benzer üç dört pozisyon oldu tabi yanına kâr kaldı.Bence oyunda ne kadar şanslı olduğunun farkında değil.Bu şekilde kötü maç sonlarını çok yaşadım.Şimdi onun da ciddi bir yara izi var ve bunun üstesinden gelmek kolay değil.

Çok iyi bir oyuncu ve benden daha çok işler başardı.Oyun için oldukça iyi ve Ronnie'nin gençliği gibi.Ancak kişilik olarak biraz gelişmesi lazım.Ardından insanların onu daha çok seveceğini düşünüyorum."


Judd ise rakibinin alkış hareketine anlam veremediğine değinerek dert yandı ve şunları söyledi;

"Bir çok oyuncu kaybetmemden hoşlanıyor.Nedenini bilmiyorum, ben kötü biri değilim.Carter'ın neden alkışladığı konusunda bi fikrim yok.Henüz ondan çok daha gencim ve daha iyi işler yaptım.O yüzden biz susalım snooker konuşsun."

Seansın heyecan veren diğer maçında ise Matthew Stevens turlamayı başardı.Dün gece 8-8 biten seansın ardından iki oyuncu da güne eşit şansla başladı.Eşitlik ilk dört framede yine bozulmadı ve heyecan 10-10 ile son beş frame'e taşındı.İki kez Dünya Şampiyonası finalisti Matthew, 12-10 öne geçmeyi başardı.Uzak mesafe potla başladığı 23. framede hatayı yapan ve Hawkins'i masaya davet eden Gallerli skorun 12-11 olmasına engel olamadı.Son framede de iyi bir uzak mesafeyle serisine başlayan oyuncu bu kez daha dikkatli davranarak bir 57 gerçekleştirdi ve çeyrek finale adını yazdırdı.Matthew'ın üst turda ki rakibi vatandaşı Ryan Day.Stevens'ın maç sonu açıklamaları ise şöyle;

"Zor bir maçtı.Dün üç frame kaybettikten sonra sıkışmış durumdaydım ve işler iyi gitmiyordu.Ancak iyi seriler gerçekleştirerek bir geri dönüş yaptım.Bugün oldukça gergindi, ikimiz de sürekli kaçırdık.Her şeye rağmen çeyrek finalde olmak çok güzel.Maçlara tek tek bakıyorum.Bugün çok pot kaçırdım ancak bu normal bir şey ve bunu kabul ediyorum.Oynadığım oyun bana güven veriyor."

Dün öğlen ki harika performansıyla Williams karşısında büyük fark bulan Rocket işi kısa sürede bitirdi.Gallerli rakibine bir frame kaptırmasına rağmen ihtiyacı olan iki frame'i kısa sürede alan Ronnie 13-6'lık galibiyetle çeyrek finalde Neil'ın rakibi oldu.Maç sonunda Ronnie'nin uzun mesafe başarısı çok çok iyi bir yüzdeye, %82, ulaşırken güvenli vuruş yüzdesi %90'ın altında kaldı.Son 10 yıldır Championship League Snooker maçları dışında rakibine diş geçiremeyen Williams'ın makus talihi yine değişmedi.Ronnie'nin maç sonu açıklamaları şu şekilde;

"Kolay bir eşleşme değildi.Bu turnuvayı kazanacak kişi Neil'ı yenmeli.Ben de şu an onunla oynuyorum ve kesinlikle kolay değil.Ama her zaman en iyimi vereceğim ve neler olup biteceğini göreceğiz.Kendime güvenli ve atak bir oyun sergiledim, tıpkı gençliğimde olduğu gibi."

M Williams ise her maç sonunda olduğu gibi rakibinden övgü ile söz ederek şunları söyledi;

"Ronnie bu şekilde oynarsa turnuvada ona karşı şansı olan birisi kalmaz.Belki Neil bunlardan biri olabilir.Oynadığı oyun karşısında şapka çıkarıp, hayranlık duymalısınız.Ronnie'ye küçük bir şans bile verirseniz bir anda 50-60'lık bir seri yapar.Korkutucu oynuyor!"

Turnuvanın son çeyrek finalisti ise Jamie Jones oldu.Ana tabloya kaldıktan sonra ilk turda Ronnie ile eşleşip, buranın keyfini çıkartmak istediğini söyleyen oyuncu istediğinden fazlasını aldı.Higginson 10-6 geride başladığı maçta harika ilk dört frame oynadı ve eşitliği sağladı.Seans arasından sonra kendine gelen Jamie bir 135'lik seriyi de işin içerisine katarak çeyrek finale yükselmeyi başardı.

Alınan tüm skorlar sonunda oluşan çeyrek final eşleşmeleri şu şekilde;

Stephen Maguire v Stephen Hendry
Ali Carter v Jamie Jones
Ronnie O'Sullivan v Neil Robertson
Ryan Day v Matthew Stevens

Çeyrek finaller de tıpkı ikinci tur maçları gibi en iyi 25 frame üzerinden gerçekleştirilecek ve üç seansta tamamlanacak.Çeyrek final maçlarının başlayacağı 11. günün maç programı ve tv yayın akışına buradan ulaşabilirsiniz.

24 yorum:

  1. öncelikle gözünüz aydın:)ronnie'nin yolu artık daha açık(şampiyonluk şansı yükseldi)ali carter'ın nasıl kazandığını okudum,öyle olacağı ilk seansta pembe toptan 3yada4 snooker aramasından belli idi.zaten pek hazetmezdim artık ağzı ile kuş tutsa,görmedim bidaha tut derim:)

    YanıtlaSil
  2. Aslında Judd bu maçta çok fazla şanslıydı.Hele bugün son seansı izleme şansınız olduysa görmüşsünüzdür.Carter çok iyi bir iş gerçekleştirdi kanaatindeyim.

    Ayrıca bu mağlubiyet Judd için çok önemli.Çünkü burdan çıkarması gereken kimi dersler var.Çılgınca uzun potlarını yapamadığı zaman oyunun kalanında çok yetersiz.Besbelli şekilde ortaya çıktı.Yetersiz olduğu konularda kendini geliştirmeli yoksa işi zor.

    YanıtlaSil
  3. tahminim siz uzun yıllardır sıkı takiptesiniz.hiç böyle bir çirkinlik gördünüzmü?(şimdi izliyorum maalesef mesai saatlerine denk geldiği için)ancak bu şekilde yenilebilir bir oyuncu,gerçekten içim acıyarak izliyorum.snooker tanrıları gerekeni yapacaktır:/

    YanıtlaSil
  4. Yani açık konuşmak gerekirse ben Carter'ın herhangi bi çirkinliğini göremedim.Alkış hareketini mi diyorsunuz?

    YanıtlaSil
  5. yani,yani.yayını ben türkçe takip ediyorum,spiker arkadaş bile judd'la beraber şoka girdiğini söyledi,daha önce böyle birşey görmediğini söyledi.bunun adı bu oyunda nedir?ben çirkinlik dedim :/siz nedersiniz bilemedim.birde aynı frame'de maviye yatıp,kahveye dönmesi,ıstakayı masanın üstünden kılıç misali savurmasıda cabası...

    YanıtlaSil
  6. Alkış olayı sanki bi dışa vurumdu.Belki Judd'ın o ana kadar şanslı olmasından dolayı böyle bir şey yaptı.Kafasında ne vardı bilemiyorum.BBC'de maçı John Virgo anlatıyordu ve o da seyirci gibi alkış olayına gülümsedi.

    YanıtlaSil
  7. ne yani buradan çıkaracağımız sonuç hareketin etik olduğumu,size böyle birşey gördünüzmü diye sorduğum soruda havada kaldı:)

    YanıtlaSil
  8. Yok canım görmedim.Masaya vurarak tebrik ediliyor genelde.Alkış olayı ile ilgili iyi ya da kötü şeklinde bir yorum yapamayacağım.

    YanıtlaSil
  9. Selamlar,Öncelikle juddın ne kadar iyi bir oyuncu olduğunu gördük öyle sert vurup uzun pot sokup şovla olmuyo bu işler benim şahsi fikrim carter az bile yaptı orada bu kadar şanslı olunmaz ve olaya birde onun gözünden bakmak lazım galib olursa çeyrek final ve rakibinin şansıyla maçı aldığını düşünmek insana wc gibi yerde koyuyordur sanırım hepimiz bilardo oynuyoruz arkadaşımız böyle şanslı olunca bile bize dokunur sanırım :)
    ve adamlar dünya şampiyonasında.

    Birde infazure yarın ronnie robertson maçı kaçta başlayacak acaba?

    YanıtlaSil
  10. Yarın 16.30, çarşamba 16.30 ve 21.00 seanslarında.(8/8/9)

    YanıtlaSil
  11. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  12. küçük bir sorum olacak,hepimiz bilardo oynuyoruz ya,ali carter neden ilk iki gün deyilde,rakibinin son frame'e ihtiyacı olduğu anı seçmiş olabilir?
    @ herkesten özür dilerim çok yoğun duygular yaşadım judd elendi diye:)

    YanıtlaSil
  13. Eheh estf. :) Ben maç konusunda fazlaca fikir beyan ettim diye düşünüyorum.Judd'ın oyununda geliştirmesi gerekenler var.Şansı rakiplerinin canını sıkıyor.Bugün masada güzel bir geri dönüş vardı.Alkış olayı da bir tepkiydi.(İyi/kötü diyemiyorum.)

    YanıtlaSil
  14. Neden son frame'e ihtiyacı olduğu zaman çünkü juddın şansı son seans 2-3 vites fırladı :) içindeki duyguyu tepkiyi dışarı yansıttı. İyiydi kötüydü herkez farklı yorumlar.

    YanıtlaSil
  15. Bence Captain doğru söylemiş.Son seansın tekrarını yeni izledim.Malum muazzam bal ötesi vuruşundan sonra hiç utanmadı ne de özür diledi rakibinden.Evet bende bir arkadaşıma karşı judd kadar ballı oluduğumu hatırlıyorum ve şakayla karışık tonla küfür yedim :D.Judd ne kadar şanslı olduğunu biliyor ama bozuntuya vermiyor.Şanslı olması onun elinde olan birşey değil anlıyorum.Kesinlikle tura renk katan bir oyuncu.

    YanıtlaSil
  16. 12-9 geridesin, rakibin bir frame alırsa maçı kazanacak ve tüm maç olduğu gibi o anlarda da rakibin şansı tavanda.

    Carter o an zaten maçın stresini fazlasıyla yaşıyordu, bir de son seansta Judd'ın inadına o kadar şanslı olması onu iyice gerdi ve doldurdu. O alkış, tüm maçın yüklediğinin patlamasıydı.

    YanıtlaSil
  17. Arkadaşlar fazla değinilmediği için yazıyorum. Cue Boy Bey biraz değinmiş. Oyuncular şanslı bir pot,snooker ya da güvenli vuruş bulduklarında rakip oyuncuya özür mahiyetinde el kaldırırlar. Fakat, Judd'ın bunu tam olarak yaptığı savunulamaz. Sezon içinde Ronnie ile oynadığı maçlarda da gördük. Özellikle İngiliz bir oyuncunun bu tarz bir geleneği uygulamaması çok enterasan. Ali Carter'ın tepkiside bunaydı. Bence yapmaması gerekiyodu ama haksızda değildi.
    Evet Judd genç,yetenekli,cesur ama bitmiş bir snooker ürünü değil. Son zamanlarda Emre Yazıcıoğlu'nun da değindiği gibi eğitim eksikliğinden dolayı şöhreti de kaldıramadı. Ayrıca turnuva öncesi gıda zehirlenmesi de onu etkiledi. Bana göre teknik olarakta ıstaka topunu kontrolde büyük sorunları var. Kendini geliştiremezse bir Ronnie,Hendry olması çok zor. Saygılar...

    YanıtlaSil
  18. Verhasıl Judd denen bu oğlan yanında şeytanla geziyor.Zira bu kadar itici birisini şans perileri kolluyor olamaz.Sen kimsin de yılların ustası ,beyefendisi Carter'a tafra yapıyorsun.Edepsizlikte de bir numara.Ben böyle bir şey ömrümde görmedim

    YanıtlaSil
  19. Ben judd'ın kazanmasını çok istiyordum. Ancak objektif bakıldığında Carter haklı gibi.. Son framelerde ben bile yerimde duramadım. Böyle bir duygu boşalması (alkış olayı) doğal sanırım..Hele hele o şans vuruslarında bir özür bile dilemezken.Ki bu snooker'ın geleneksel bir ritüelidir. Judd'la ilgili en güzel şeyi Emre Yazıcıol söyledi; Kendine yapacağı en büyük kötülük kendini bu oyunda yeterli hissetmesidir. Umarım bu kibiriyle taraftarlarını (ben dahil) kendinden soğutmaz.

    YanıtlaSil
  20. judd gerçekten çok şanslı bir oyuncu ve carter'ında dediği gibi bu şansının farkında değil.bunu doğal bir olay sanıyor.amerikan bilardoda bile amatör oynayan insanlar şanslı atışları sonrası rakibine dönüp pardon demeyi biliyorlar.judd ın şanslı atışlarından sonra bir kez bile olsa pardon dediğini kimse görmedi.judd çok yetenekli genç bir sporcu eksiklerini tamamlayıp üzerine yapışan bitmemiş ürün etiketini koparması uzak değil.ama bu arada öğrenmesi gereken şey rakibe saygılı olması ve üstten bakmaması gerektiği.carterin davranışı da saygısızlıktı ama ben kendi adıma bir çok amerikan turnuvasında katılımcı veya seyirci olarak bulunan biri olarak carterı anlayabiliyorum.iyi oynarken şanslı toplarla rakibinizin sizden oyunlar alması insanın psikolojisini bozabiliyor.her ne olursa olsun keyifli bir maçtı ve bence carter bu oyunuyla final yolunu görebilir.ama şampiyonluk çok zor

    YanıtlaSil
  21. aslında judd o vuruşu yaptıktan sonra kameralarda ben judd ın vuruş sonrası nasıl bir tepki verdiğini göremedim sadece elleriyle sanki bir özür mahiyetinde bir işaret yaptı gibime geliyor. yanlış yorumlamış olabilirim görüntüyü bilemiyorum. ancak şu da var ki oyuncular nasıl olsa benim şansım var kafama göre topa vursam da şansım olduğu için rakibe zaten bir şey bırakmam düşüncesiyle snooker oynamazlar. bence şu şans meselesini judd ın oyununun önünde tutmamak gerekir. adam yetenekli kesinlikle. pozisyonun öyle kalacağını bilerek böyle bir vuruş yapabilmek için kahin olmak gerekir ki böyle bir insan yoktur dünyada. bu tip pozisyonlar sonrası özür dilemekten ziyade judd ın genelde yüzüyle bunu ifade ettiğini pek çok maçta gördük. ayrıca carter da şans potu ya da pozisyonu olarak nitelendirilen (ben tesadüf diyorum çünkü kimse snookerda işini şans denilen anlamsızlığa bırakmaz)vuruşlara imza attı ve de suratıyla bunu ifade etti. aynı şeyi judd yapınca geride olmanın stresiyle ve kızgınlığıyla alkışlama hareketi yaptı. maçı kazanırken yapılan yumruk şovlar falan abartılı ve de seviyesizce bence. maçı istediği kadar kazanmış olsun mental anlamda yenilen carter olmuştur..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Judd'ın özür dilemesi gereken çok pozisyon olduğu için sadece o pozisyona yoramayız.Dediğiniz doğru kesinlikle.Yaradana sığınıp vurayım nası olsa kurtulurum demiyor ancak kötü vuruşlar sonrasında hep bir şekilde sıyırması can sıkıyor.

      Fist pump konusunda da katılıyorum.Yumruk şovlar esasında çok itici bir hareket.Çok gergin anların sonunda pek çaktırmadan yapılabilir sadece.Yoksa, özellikle Neil'ın yaptığı gibi olanlar katlanılmaz olabiliyorlar.

      Sil
  22. taylan 147 ye katılıyorum.Judd çok yetenekli.Fakat aşırı şanslı gibi gösteriliyor.Sanki çok şanslı da yetenekli değil gibi.Ama asla böyle bir şey yok.Herkesin hayatında şanslı olduğu dönemler olmuştur.Her oyuncu da Judd kadar şanslı ama şans Judd yeteneğinin önünde tutuluyor.Bu çok yanlış.Şanslı veya şanssız olması onun elinde değil.Özür dileme meselesine gelince kimsenin kimseden ben çok şanslıyım diye özür dilemesi gerekmez bence.Bu kişisel tercihtir.Judd yüzyılın oyuncularından biri.Gelecekte büyük şampiyonluklara imza atacak ve bunu çekemeyenler çok sayıda ama sevenleri de çok fazla.Bu maçı Judd un kazanmasını çok isterdim ama olmadı.Ali Carter e de tebrikler.Bu maçı kazanmak onun adına büyük gelişme.Alkış meselesi ve yumruk sıkma olayı pek hoş değildi ama sinirden dolayı doğal tepkiler.Judd da biraz sert konuşmuş ama ben bunu gençliğine ve tecrübesizliğine veriyorum.Gençken böyle açıklamalar yapılması da doğal bence.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Judd şans potlarından sonra bile özür dilemez ki :) Neyse yıllar içerisinde nasıl gelişim göstereceğini izleyeceğiz.

      Sil