11 Eylül 2011 Pazar

Selby'den İkinci Sıralama Zaferi

Nefesleri kesen finalde Mark Selby önde başlayıp geriye düştüğü ikinci seansta, 9-7 geriden gelerek kariyerine ikinci sıralama zaferini ekledi.


Shanghai'de nefesleri kesen bir final izleyiciyle buluştu.İlk seansında yüksek kalitede snookerın oynandığı finalin ikinci seansı yerini uzun framelere bıraktı.Geri dönüşlerine pek bir alışık olduğumuz Selby önde başladığı ve 7-7'ye kadar önde götürdüğü maçta 9-7 geriye düştü ancak her şey bu dakikadan sonra başladı.

Maçın sabah seansında yüksek kalitede ve kıran kırana giden mücadele 6-3 Selby'nin lehine sonuçlanmak üzereydi.Ancak oyuncunun yaptığı hata ile kontrolü eline alan Williams kritik framei alarak seansı 5-4 geride kapadı.Akşam seansının uzun süren ilk dört frameinde eşitlik yine bozulmadı.Williams snooker bularak geriden geldiği on ikinci framei kazanmak ve skorda eşitliği yakalamak için şans bulmasına rağmen yaptığı hata ile masayı rakibine bırakarak 7-5 geriye düştü.Seansın ilk yarısı sonunda her iki oyuncu da ikişer frame alarak skoru 7-6'ya taşıdılar ve küçük seans arasına gidildi.

Dönüşte devreye giren Mark Williams oldukça uzun süren 14. framei kazanarak 7-7'yi yakalarken, art arda gelen iki framede özellikle uzun mesafeden harika işler çıkararak kupaya sadece bir frame mesafeye geldi.Bu dakikada ise oldukça enteresan bir frame oynandı.İki oyuncunun kaliteli güvenli vuruşlarından sonra gerginleşen ve sinir bozulan Selby, Williams'ın bıraktığı snooker sonrası var gücüyle vurarak masayı dağıttı.Maçın hakemi Eirian Williams faul olmadığını söylerken, Williams beyazın önce pembeye temas ettiği konusunda ısrarını sürdürdü.Uzun bir süre tartıştıktan sonra video kayıtlarını inceleyen hakem Eirian Williams faul olmadığı kararını verdi ancak bu kararı pek beğenmeyen Gallerli banta bitişik kırmızıyı deneyerek rakibine bıraktı ve skor 9-8'e geldi.O anların videosu;




Yaklaşık 40 dakika süren ve güvenli vuruş konusunda izleyiciyi doyuran 18. frame de enteresan anlara tanıklık etti.Özellikle Williams'ın şans bulmasına rağmen ilk seferde basit bir kırmızı kaçırması ve oyun renklilere kaldıktan sonra yerinde duran yeşili uygun pozisyonda kaçırmasıyla Selby eşitliği yakalarken, Williams Avustralya Açık sonrasında ikinci kez rakibinin geriden gelişine tanıklık etti.

Karar oyununda ise Selby başladı Selby bitirdi şeklinde bir oyun vardı.Selby'nin küçük serisi sonrasında renkli arkasında topu saklaması zaten gergin olan Williams için tuz biber oldu ve Gallerli rastgele hızlı bir vuruşla masanın kontrolünü tamamen rakibine bıraktı.Bu dakikadan sonra Selby ıstakayı bir kez daha devretse de oyundan çoktan kopmuş olan Williams kötü vuruşlarla maçın kaybeden tarafı oldu.

Selby 2008 Galler Açık'tan sonra bir türlü ulaşamadığı sıralama şampiyonluğuna sonunda ulaşırken, German Masters'ın da rövanşını almış oldu.Mark Williams ise geçtiğimiz sezon Birleşik Krallık, bu sezon Avustralya Açık'ın ardından şimdi de Shanghai'de kupaya tek frame kala rakibinin geri dönüşünü izlemek zorunda kaldı.Williams'ın son framede yaptığı vuruş ve bir önceki framede kaçırdığı yeşil aslında zihinsel olarak büyük bir etki altında olduğunun net göstergesiydi.

Şampiyon Selby, ilk puan kesiminden sonra sıralamada birinciliği garantilerken 65 bin £'un sahibi oldu.Turnuvanın en yüksek serisi ise 143 ile Shaun'da kaldı ve oyuncu 2 bin £'un sahibi oldu.Turnuvada maksimum gelmediği için yeni düzenlemeye göre 20 bin £ olan 147 ödülü, Birleşik Krallık için 30 bin £'a ulaştı.

Şampiyon Selby maç sonu açıklamalarında şunları söyledi;

"İkinci sıralama zaferimi kazanmam beni rahatlattı çünkü finallerde kaybediyordum.Finallere her zaman iyi oynayarak geliyordum.Bu akşam iyi oynamadım ama şans benimle beraberdi.İlk seans oldukça iyi oynadım ve 6-3 olabilirdi.İkinci seansta hatalar yapmaya başladım ama sonlara doğru kendime geldim ve Williams hatalar yaptı.Dünya 1 numarası olmak harika.Çok istediğim bir şeydi ama iyi çalışmaya devam etmeliyim çünkü diğer oyuncular beni aşağı çekebilir."

Tartışmalara neden olan 17. framede ki karar ile ilgili fikri olmadığını dile getiren Selby sözlerine şöyle devam etti; "Topları tekrar yerine dizmek hakem için oldukça zordu.Williams ilk olarak pembeye çarptığını söyledi, ben tam emin değildim.Daha sonra Eirian pozisyonu çözmeye çalıştı ve biz de ilk kırmızıya değdiğini kabul ettik."

7 yorum:

  1. Selam bu adam bilerek mi yapıyo ya her maç geriden,geriden yeter ya adam makara geçiyo milletle hoşuna gidiyo herhalde geri dönüşlerin ustası denmesi.

    YanıtlaSil
  2. :D Pek sanmıyorum çünkü kaybetmeye bir çok kez yaklaştı, böyle bir fantezi olmaz herhalde :) Ama şuna bir kez daha emin oldum geri dönüş sırasında rakibini gerçekten yıpratıyor.Son framede Williams'ın Allah ne verdiyse abanması bunu gösterdi.Tabi o tartışmalı pozisyonun da etkisi olmalı.

    YanıtlaSil
  3. Evet haklısın tabikide ben işin esprisi söyledim harbidende yıpratıyor görecek ama gününü bi gün böyle geriden gelicem derken kara liste olacak inşallah :D tartışmalı pozisyona gelince sizin fikriniz ne bilmiyorum,bence kırmızı pempeden sonra hareket ediyor yani williamsın hakkı yendi sizce ?

    YanıtlaSil
  4. Bana da ilk pembeye değmiş gibi gelmişti ama Eirian Williams çok kez izleyerek ikna oldu.Onun da şanssızlığı beyaz sen gel pembe ve kırmızıya çarp, halbuki masa açıktı :))

    YanıtlaSil
  5. :) Evet kötü şanssızlık kötü oldu ama williams için

    YanıtlaSil
  6. masanın şansı iki oyuncu içinde eşitti.Bundan sonraki frame de williams yeşili atamadı.Eurosport spikeri kick olduğunu söylemişti, ama bana göre kick yoktu.Snookerda her vuruş ciddi konsantrasyon istiyor ,çinli elemanlar sürekli fısır fısır konuşuyordu.Demek ingilizler kadar soğuk değiller :D.Hakem bile susun artık dercesine uyarıyor.Williams maçı 10-8 kazanabilirdi yeşil hatası, roketin mark allene ders verdiği maçtaki 147 denemelerinden kaçan yeşile çok benziyor.Selby çok sağlam bir piskolojiyle oynuyor,bence higgins le yarışabilir bu konuda.Onun gibi şike yapmasında bari :D

    YanıtlaSil
  7. İkinci seansta oynadığı oyun Ebdon'ın sitilinden farksız.Hatta MJ snookerı çözmeye çalışırken, Selby açık pot şansı bulmasına rağmen yine tekrar ettirdi.

    YanıtlaSil